LO: Budsjett for arbeid og velferd

- Dette er et statsbudsjett med en klar sosial profil som styrker velferden framfor å gi skattelette og privatisering, sier LO-leder Roar Flåthen.

Statsbudsjett med god profil

- Statsbudsjettet har ei innretning som Fellesforbundet i all hovedsak kan slutte seg til. I ein svært vanskeleg situasjon i mange land rundt oss, vidarefører Norge ein økonomisk kurs for fleire i arbeid og sikring av velferdsordningane, seier Fellesforbundets leiar Arve Bakke.

 - Fellesforbundet er glad for at løyvingane til samferdsle blir klart styrka. Det er også god næringspolitikk. Vi er også glade for at helsebudsjetta og eldreomsorgen får meir pengar. Det er heilt nødvendig for å styrke tenestene i heile landet, påpeiker Bakke.

- Fellesforbundet er derimot svært kritiske til at det er føreslått sterke tilstrammingar i permitteringsregelverket for å få dagpengar. Sjølv om situasjonen på arbeidsmarknaden nå er betre enn da dei midlertidige reglane blei innførte i 2009, er dette eit feil tiltak som kan føre til at kompetanse i bedriftene forsvinn. Vi har merka oss at regjeringa vil sjå på dette på nytt dersom situasjonen på arbeidsmarknaden skulle bli verre. Fellesforbundet vil følgje utviklinga særs nøye framover, avsluttar forbundsleiaren.

 

Regjeringens forslag tar den økonomiske situasjonen på alvor, fremmer sysselsetting og tar hensyn til en sterk krone som allerede skaper utfordringer for konkurranseutsatt industri.

Norges enestående positive utvikling i en internasjonal sammenlikning må tilskrives en langsiktig fornuftig politikk, sammen med oljesektorens store investeringer og en global utvikling som går Norges vei når det gjelder etterspørsel og priser.

- Regjeringen bygger sitt opplegg på at et Europa preget av gjeldskrise ikke bidrar til ytterligere forverring av utsiktene for norsk økonomi, sier Flåthen.

LO-lederen peker på at virkningen av den internasjonale finanskrisen er stor. Han er derfor opptatt av at regjeringen har beredskap og er forberedt på å møte mer økonomisk uro i 2012.

- Igjen vil deler av industrien være sterkt utsatt, denne gang på toppen av en høyere kronekurs enn ved forrige krise. Gjennom aksjemarked, finanssektor og forbruksmarkedet vil ringvirkningene og pessimisme spre seg til bredere deler av landets økonomi og arbeidsliv. En allerede lav rente kan ikke senkes like mye som sist for å holde hjulene i gang. Det stiller sterkere krav til målretting av virkemiddelinnsatsen, mener Flåthen, som er opptatt av det da er særlig viktig å ikke svekke det som er i gang. Det gjelder i første rekke arbeidsmarkedstiltak, næringspolitikk og satsing på samferdsel.

Flåthens bekymring for utviklingen i arbeidsmarkedet gjør at han stiller spørsmål ved regjeringens forslåtte normalisering av permitteringsreglene.

- Den internasjonale situasjonen tilsier at dagens unntaksregler videreføres, sier Flåthen.

LO vil nå gjennomgå forslaget til statsbudsjett og forbeholde seg retten til å komme tilbake med ytterligere kommentarer.