Anleggsgartner-laget med god start i VM

Første konkurransedag er unnagjort for anleggsgartner-teamet og de andre norske deltakerne i World Skills i London. – De ligger godt an og bør kunne kjempe helt i toppen, sier hagedesigner og coach Darren Saines til hage.no

Yrkes-VM startet onsdag 5 oktober og avsluttes førstkommende søndag. Norge stiller med 21 deltakere i 46 fag. Hage.no følger spesielt tre av dem, som konkurrrerer i anleggsgartnerfag og blomsterdekorering.

Hage.no slo av en prat med Darren Saines onsdag kveld, etter første konkurransedag. Som coach for det norske anleggsgartner-teamet har han en viktig rolle som støttespiller for de to norske deltakerne Carl-Henrik Gjelstad fra Hof i Vestfold og Tor-Anders Kristiansen fra Mysen.

Og Saines var godt fornøyd med nordmennenes innsats etter at startskuddet gikk onsdag:

− De har fått en god start − dette ser veldig lovende ut! De er kommet halvveis med å bygge muren i kalkstein, som i utgangspunktet var ansett å være den største utfordringen, sier Saines.

På ca 42 kvadratmeter skal teamet bygge en komplett engelsk hage med steinmur, tregjerde, beplantning og dam. Oppgaven skal løses på fire dager.

Tørrmuren i kalkstein skal bygges i tråd med gammel engelsk byggeskikk, uten bruk av mørtel eller andre festematerialer. Dette er et helt nytt materiale for nordmennene, siden steintypen ikke finnes i Norge.

Kan kjempe i toppen
−Det er fortsatt flere dager igjen av konkurransen, så det er viktig at laget holder trykket og motet oppe. Mye kan skje underveis, sier Saines.

Han mener likevel at det norske laget kan kjempe helt i toppen, og at en plassering blant de fem beste bør være innen rekkevidde.

−Både Tyskland og England er sterke konkurrenter. Men de er ikke uslåelige, her kan alt skje, sier Saines.

Han kan ikke veilede og hjelpe det norske laget mens konurransen pågår, men har lov til å gi tips og råd i kaffe- og lunsjpauser.

−Min jobb er å gi dem støtte og så mye oppmuntring som mulig. I pausene kan jeg gi tips om detaljer og diskutere ulike løsninger med dem, men de må gjøre jobben selv, sier Saines.

Takler presset
Han synes at laget takler presset svært godt. – De har et sterkt fokus på det de gjør og oppgaven de skal løse. De er veldig konsentrerte og lar seg ikke vippe av pinnen med alt som skjer rundt dem, sier Saines.

Arrangementet er nemlig gigantisk, med over 1000 deltakere. Det er ventet rundt 150 000 publikummere innom dørene i løpet av konkurransen, og det er også et stort presseoppbud tilstede.

Sammen med fagkonsulent Linda Algrov fra Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget (SOA) har Saines veiledet og holdt treningssamlinger for Gjelstad og Kristiansen før konkurransen.

Algrov, som selv er anleggsgartnermester, er en av 17 dommere i London. Hun får naturlig nok ikke bedømme det norske laget, men får gi råd og veiledning.

Vinnerne kåres søndag
Konkurransen pågår helt til lørdag ettermiddag. Søndag 9 oktober blir vinnerne i de ulike fagkonkurransene kåret.

Les mer om de norske deltakerne i tidligere artikler på hage.no: Norges hagehåp i yrkes-VM og I hardtrening til hagebygging i London.