Ban Ki-moon til energikonferanse i Norge

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Norge neste uke for å delta på en internasjonal konferanse om energi for verdens fattige.

Ban Ki-moon vil være en av innlederne på Høynivåkonferansen som holdes i Oslo mandag 10. og tirsdag 11. oktober.

Her vil generalsekretæren kunngjøre Norges store, nye energi- og klimainitiativ som skal bidra til å øke tilgangen til energitjenester i utviklingsland. Dette skal skje gjennom økt utbygging av fornybar energi og energieffektivisering.

Statsministrene fra Etiopia og Kenya og ministre fra 20 andre land deltar også på konferansen. Det samme gjør statsminister Jens Stoltenberg (Ap), utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Hvordan offentlig og privat sektor sammen kan finne de beste løsningene for å sikre økt energitilgang, er et viktig mål på konferansen. 1,3 milliarder mennesker som i dag ikke har tilgang til strøm, vil kunne få et bedre livsgrunnlag med strømtilgang. Målet er også å hjelpe utviklingen av industri og næringsliv i sør og samtidig redusere klimautslippene fra energisektoren. Konferansen vil også se på finansiering av økt energitilgang.

Ti konkrete anbefalinger vil bli overlevert G20-møtet i Cannes, klimatoppmøtet i Durban og Rio+20-prosessen.