Margarinfabrikken barnehage - nybygg

Margarinfabrikken barnehage - nybygg

Sted: Bydel Sagene, Oslo

Prosjekttype: Barnehage

Btoareal: Ca 5.600 kvm

Byggherre: Omsorgsbygg Oslo KF

Prosjekt/byggeledelse:
Oslo Prosjektadministrasjon

Totalentreprenør med partneringavtale: Wegger & Kvalsvik Entreprenør

Arkitekt: NAV as Arkitekter MNAL

Landskapsarkitekt: Studio HP

Rådgivere: RIB: Dr. Techn.Kristoffer Apeland - RIBr: Michael Blümlein - RIAK: By Akustikk - RIV for byggherre: AJL - RIE for byggherre: Foyn Consult - RIB2 CF: PentaCon - Radonkonsulent: Radonlab - RIE: Rambøll - Vent.kons.RIV: Lars Myhre

Underentreprenører/leverandører: Råbygg: Con-Form - Fasadepanel Accoya: Oggetre - Forskaling: PERI - Betong: Skedsmo Betong - Grunn-
arbeider: Smefa - Fasadepuss: ABC-Pussteknikk - Innv. glassfelt: Bosvik - Systemhimling: Bærum Byggmontering - Betongsaging: Cato’s Betongsaging - Ståldører: Daloc - Tekking/blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold - Rekkverk og stål: GBS Produkter - Glassarbeider: Hubro - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Tredører: Jeld-wen Norge - Brann-
tetting: Kaefer Construction - Betongpumpe: Karlsrud Betongpumping - Ventilasjon: Klima Ventilasjon Energi - Adg./låssystem: Møller Undall - Pusshimling: NAC Solavskjerming: SolCom - Varevinduer: Storås Trevare - Utomhus/ Gartner: Vidar Østre - Rørlegger: Østfold Rør - Byggevarer: Zeiner (Byggmakker) - Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen

Margarinfabrikken barnehage er komplett. En videreføring av det arkitektoniske uttrykket i den rehabiliterte Margarinfabrikken i bydel Sagene i Oslo i form av et nybygg ble åpnet i sommer.

– Utgangspunktet vårt har vært å lage ett prosjekt der nybygget og den rehabiliterte Margarinfabrikken skal samvirke som en helhet. Både i forhold til bygningsarealer og utendørsarealer. Det tidlige konseptet dreide seg om en arrondering av eiendommen med sikte på å skape en større dynamikk/sikre flere kvaliteter enn hva den relativt flate eiendommen opprinnelig medga. Som sådan får man en dynamisk helhet som også blir barnas utfoldelsesarena. Det ser man på tomtens topografi. Tomten har blitt tilført en dramaturgi som håndterer de daglige utendørsbehovene, og gjør at barna kan få all den motoriske og pedagogiske utfordring som trengs i en barnehage av denne størrelse, forteller arkitekt Per Arne Bjørnstad, i arkitektkontoret NAV A.S.

Offentlig bygg
Han beskriver bygget som et stort offentlig bygg, der arkitekt i samråd med byggherren har ønsket at det skal bli i den karakteren snarere enn et barnehagebygg.

– Årsaken er at vi samtidig har et mandat om at dette eventuelt kan komme til å inneholde noe annet en gang i framtiden. Det kan bli bygget om til skole eller noe helt annet, dersom behovene skulle endre seg. Å bare legge arkitekturpremissene ut fra barnehageaspektet i et bygg av denne størrelsen vil fortone seg underlig. I Oslo kommune vet man ikke hvordan befolkningsendringene kommer til å arte seg. Akkurat nå er det stort tilskudd av små barn. Man vet ikke om dette vil stagnere, og i så fall hvis det gjør det – kan bygget bli en annen form for pedagogisk arena. Da er det viktig at det ikke uttrykker seg kun som en barnehage, men som et offentlig bygg med for så vidt et spill av ulike karakterer, dog ikke et rent barnehagebygg, påpeker han.

Suksesskriteriene
Organiseringen av basene og håndtering av logistikken er viktig del av suksesskriteriene i forbindelse med formgivingen av en barnehage. At man har en effektiv og grei logistikk som gjør barnehagehverdagen enklere for dem som bruker huset. Samtidig skal jo hver base være den innhengningen om det begrensede antall små barn som det er ment å være. I tillegg skal man kan dra nytten av å være flere barn under samme tak og dermed dele på ressursene. Det er viktig å finne den balansen når man har intimitet og har de store linjene ivaretatt. Vi har jobbet en god del med planløsningen for å få til den «både/og» situasjonen. Intimitet er veldig viktig for små barn. En annen type bygningsinnhold ville gitt en helt annen type svar i forhold til effektive planløsninger.

Videreføring
Vi la en palett for rehabiliteringen av Margarinfabrikken ved transformeringen av fabrikkbygningen som er videreført til nybygget. Det går på grunnleggende aspekter som arkitekturuttrykk, kvaliteter i forhold til slitasje og ikke minst fargebruken. Mye handler om drift og vedlikehold over tid slik at Omsorgsbygg har et godt hus å forvalte.

Veldig mange offentlige bygninger bygges med litt for dårlig kvalitet og slites veldig fort. Her har man valgt å gjøre ting litt annerledes. Det er også viktig i forhold til de ansatte at man har en god arbeidsplass, og det er summen av disse to bygningene.

Begge bygningene har samme kvalitet og samme utgangspunkt, nettopp med tanke på likeverdighetsprinsippet. I nybygget har man unike rom som formingsrom og musikkrom. Motoriske arenaer er omtrent likt fordelt. Men spesialrommene utover det er spredt i hvert sitt bygg. Det var vanskeligere å gjøre «gamlebygget» arealeffektivt. Der er det større andel fellesarealer som er til felles benyttelse. Dette huset

er mer effektivt og har færre av de ekstragavante spesialrommene som vannlek-, klatre- eller teaterrom. Nybygget har supplerende funksjoner.

Fasade
Arkitekten ville ha en trefasade som supplerte en murfasade. Allikevel har den et spill og potensielt en fargebestandighet som ikke gråner eller forandrer seg over tid. En vedlikeholdsfri fasade som håndterer seg selv. Noe dyrere, men som kompenserer for et driftsbehov.

Løsningen ble en Accoya-fasade som er et relativ nytt materiale på markedet. Et eddikimpregnert treprodukt som i utgangspunket skal få lov til å være vedlikeholdsfritt gjennom en 15-20 års tid. Eddikimpregneringen er nesten en mumifisering av treslaget, slik at det blir porefylt, og vil framstå med den fargen det har ved montasjetidspunktet langt inn i framtiden.

Laboratorietestene som har kommet fra leverandøren tilsier det. Produktet er engelsk, men med norsk forhandler Oggetre. Ellers er det et tradisjonelt byggverk med robuste veggflater og mye lys på kryss og tvers.

Vi har klart å skalere ned de store barnehagene til forståelige enheter som gjør at man føler den tryggheten som er viktig for barna. Da kan man jobbe med arkitekturelementer som er fattbare og uttrykksfulle, forklarer Bjørnstad.

Partneringavtale
Wegger & Kvalsvik Entreprenør inngikk en partneringavtale med Omsorgsbygg for begge byggene. Prosjektleder Jørn Wegger i Wegger & Kvalsvik Entreprenør er meget fornøyd.

– Vi har kommet i mål med et gunstig resultat under målpris for oppdragsgiver. Det gjelder begge byggene, påpeker han og tilføyer at de under hele byggeprosessen har hatt en meget god dialog med byggherren, byggherrens prosjektledelse, Oslo Prosjektadministrasjon og entreprenørene.

– Et godt og tett samarbeid. Vi har hatt felles kontor med byggherrens byggeledelse, og det har vært med på å skape gode og kreative løsninger, som igjen har forårsaket at vi har greid å komme under målpris. Partneringavtalen ble delt i to budsjetter. Men grunnkontrakten med byggherren omfattet begge byggetrinn, opplyser han.

Radonmembran
Det ble lagt ekstra beskyttelse mot radon. Selv om målingene lå under grenseverdiene ønsket Omsorgs-bygg radonmembran. Wegger nevner også tetthetsmålingene på bygget, der det framgår at tetthetsgraden er på passivhusnivå, selv om bygget ikke er definert som et passivhus.

– Vi jobbet mye med fuging og taping i skjøtene og fuging generelt for å unngå lekkasje i fasadene, understreker han.

– Som en fasadeeffekt er enkelte glass levert med forskjellige farger. Fargen fremkommer ved bruk av forskjellige antall Vanceva folie som ligger inne i glasset. Vinduene i fasaden er S40 er levert av Hubro AS som Schüco

Aluminiumsprofiler (50 mm type FW50+). Glasset som er benyttet er 3 lags energiglass med en U-verdi på 0,6w/m2K. (Dette gir en totalt samlet u-verdi på vinduet (karm og glass) på ca 1,1), opplyser Wegger.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter