Baker Hughes

Baker Hughes

Sted: Tjora i Tananger

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
360 mill kroner

Bruttoareal: 18.000 kvm

Byggherre: Baker Hughes Norge

Totalentreprenør: Backe Bygg

Totalteknisk entreprenør: Apply

Arkitekt: Bygg Kon

Interiørarkitekt: Peldon Rose

Rådgivere: RIB: Bygg Kon - RIV: Sweco Norge - RIE: Ekrheim Elconsult - RIAku: Sinus (verksted) - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarb.: T Stange-
land Maskin - Oppmåling: Ingeniørservice - Betongarb. kontordel: Vest Betong - Betongarb. verksted: Vasshus Entreprenør - Betongelementer: AS Betong - Stålarb.: SL Mekaniske - Taktekking: Sandnes Tak - Vinduer og glass- og aluminiumsfasader: Hubro - Rekkverk: Trappeteknikk - Solavskjerming: Madla Persienner - Leverandør: Fasadetegl: Devise Scandinavia - Montering av fasadetegl: Sydjysk Byg & Montage - Tømrer: Stavanger Bygg - Maler, gulvbelegg og tepper: Vatland & Sønn - Flislegger: Torben Seerup - Branntetting: Lilleland - Lås og beslag: Låseservice - Porter: Portteknikk - Kontormøbler: Magnar Eikeland - Heis: Reber Schindler Heis - Asfalt: Lemminkäinen

Backe Bygg AS har ført opp et kombinert kontor- og verkstedbygg for oljeserviceselskapet Baker Hughes Norge AS på Tjora i Tananger i Sola kommune.

Dette er det andre bygget Backe Bygg på kort tid har ført opp på tomten for Baker Hughes Norge. Dermed kan oljeserviceselskapets aktivitet i regionen samles på ett sted.

360 millioner kroner
Bygget er på 18.000 kvm, med en kontordel er på 8.000 kvm og en verksteddel på 10.000 kvm. Bygget er tegnet av Bygg Kon AS, som også har vært byggeteknisk rådgiver. Oppføringen har skjedd i totalentreprise. Backe Byggs kontraktssum er på 360 millioner kroner eks mva. Byggingen startet i januar 2010. Bygget stod ferdig i august i år, som var innenfor avtalt tidsramme.

Kontordelen har 340 kontorarbeidsplasser, fordelt på landskap og celler i forholdet 70/30. I verkstedet er det 15 traverskraner, den største kan løfte åtte tonn. Verksteddelen rommer to laboratorier, et elektrolaboratorium på 1.500 kvm og fluidlaboratorium på 1.000 kvm. Baker Hughes leverer totalpakker med boreutstyr til olje- og gassindustrien.

En million kubikkmeter
Prosjektleder Svein Kåre Tollefsen i Backe Bygg forteller at tomten på Tjora er på 90 mål. Før byggestart ble en million kubikkmeter løse fjellmasser sprengt ut. Noe er brukt på tomten, noe på andre byggeplasser i nærheten og noe på dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger. Selv om det ikke er målt store mengder radon på Tjora er det lagt radonduk under bygget.

Kontordelen har tilnærmet rektangulær form og bæres av stålsøyler og hulldekker. Taket er flatt, isolerte og tekket med belegg. Fasadene består av glass og teglflis.

Hestesko
Verksteddelen har form som en hestesko. Den har bærende konstruksjon av søyler og gitterdragere i stål med påhengte elementer. Det meste av taket har korrugerte stålplater, isolasjon og tekking med belegg. Cirka 1.000 kvm har hulldekker og kan påbygges med to etasjer.

I kontordelen er det tepper på gulv, systemhimlinger og systemvegger. I verkstedet er det hardbetonggulv. I elektrolaboratoriet er det ESD-gulv. Det er belegg på gulvet i kontorene i verksteddelen. Verksteddelen har meget godt lys, noe som skyldes godt overlys og mange vinduer i yterveggene. Lyddemping skjer med perforerte himlinger og lyddempende veggplater. Tilførsel av elektro, luft og vann ligger i gulvet.

Både kontordel og verksteddel har universell utforming. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme før innredningsarbeidet startet. Tilnærmet vedlikeholdsfrie fasadematerialer og aluminiumsvinduer gir et enkelt og rimelig vedlikehold og lang levetid.

I det sørvestre hjørnet av tomten ligger det et bygg på 100 kvm som er ført opp i tre, syrefast stål og aluminium. Det er antimagnetisk og skal brukes til å teste elektroutstyr.

Vannbåren oppvarming
Bygget har vannbåren oppvarming med radiatorer og gulvarme. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 125,2 kWh, noe som plasserer bygget i energiklasse C. Det er 25 cm isolasjon i veggene. I taket er det 25 cm på kontordelen og 30 cm på verksteddelen. Vinduene har en U-verdi på 1,1. Både kontordelen og verksteddelen har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet. Det er solavskjerming med innvendige persienner. Verksteddelen ligger vest for kontordelen og tar av for mye av sollyset. Uteområdene er på ca 40 mål og brukes til lager og lossing, lasting og parkering for tungtransport. På parkeringsplassen mellom kontordelen og Tanangervegen er det plass til 130 personbiler.

Svein Kåre Tollefsen sier at byggingen gikk greit og skjedde uten fraværsskader. – Da aktiviteten var på topp var 120 personer i arbeid på byggeplassen. Sorteringsgrad for byggavfall er 81,5 prosent.

Fleksibilitet og effektivitet
Sivilarkitekt Finn Haike Larsen i Bygg Kon forteller at det har vært viktig at verksteddelen skal være fleksibel og gi effektive arbeidsforhold.

– Kontorlokalene har et dobbeltkorridorsystem med fellesfunksjoner i midten og kontorer og kontorlandskap mot vinduene. Både cellekontorene og kontorlandskapene kan enkelt bygges om. Vi har utformet logistikk og flyt i produksjon og lager sammen med ansatte i Baker Hughes, der vi har kunnet bruke kompetanse fra andre tilsvarende prosjekter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter