Byrådslederen åpnet Vincent Lunges Plass i Bergen

Fredag 30. september ble det nye byrommet i Bergen sentrum åpnet av byrådsleder Monica Mæland.

Fakta

Vincent Lunge (1483 – 1536) var dansk adelsmann, medlem av Riksrådet og representanten til kongen av Danmark i Norge. Han var den mektige lensherren til Bergenshus og fikk blant annet Nonneseter klostergods til evig eie. Han kom til Bergen i 1523, ble avsatt i 1528, kom i konflikt med den katolske presten og erkebiskopen Olav Engelbrektsson og ble også drept av ham i 1536 i forbindelse med maktkamper rundt reformasjonen.

Det nye byrommet ligger i Bergen sentrum mellom de to byggene Statens hus og Nonnesetergaten 4 som eies av Entra Eiendom AS. Plassen har fått navn etter den danske adelsmannen og lensherren Vincent Lunge. Han var danskekongens utsending og vi finner navnet hans blant annet også i Lille og Store Lungegårdsvann.

Fredag 30. september var det Entra Eiendom som hadde invitert til åpningsfest i det fine været. Leietakere i Nonnesetergaten 4 og Statens Hus med flere var invitert og fikk med seg snorklipping, musikk, kåseri og mat, det hele bundet sammen av regiondirektør Jorunn Nerheim.

- Entra Eiendom ønsker å bidra til positiv utvikling og vekst i Bergen. Vi ønsker å ta et ansvar og gi noe tilbake til byen. Byrommet Vincent Lunges Plass er et eksempel på dette, sa Nerheim og orienterte også om Entras sterke satsning på miljø, blant annet at Entra var det første eiendomsselskapet i Norge som hadde miljømerket alle sine bygg.

Deretter var det byrådsleder Monica Mælands tur.

- Vi i Bergen er stolte av byrommene våre og vi er kjempeglade for denne satsingen til Entra. Plassen kan bli en av byens viktigste plasser for den ligger midt i indrefileten i Bergen sentrum. Bergen er en by i vekst. Vi må skaffe boliger og næringsarealer til alle og det eksisterer planer for å transformere dette området til noe annet enn det er i dag. Plasser som dette, der vi kan stoppe opp og ha det bra, leke og ta en pause, er viktig og en del av vår identitet. Med Vincent Lunges Plass har Entra brakt dette videre og det er vi glade og takknemlige for, sa byrådslederen før hun klippet båndet, velvillig holdt av unge turnere fra Bergen turnforening.

Det nye byrommet, Vincent Lunges Plass, ligger i Bergen sentrum mellom de to byggene Statens hus og Nonnesetergaten 4 som eies av Entra Eiendom AS.

Byrommet er utformet som en oase, med sildrende vann og trær. Den har former i granitt som stiger og synker, og danner små fjell og daler. Det er også en fontene på plassen som varierer etter årstid og døgnrytme, og har forskjellige farger, intensitet og strålehøyde. Byrommet har mange funksjoner; det skal være et hyggelig sted for bergenserne, de ventende til kollektivtrafikken, en flott forplass til det nye bygget med opp mot 100 000 besøkende per år og kanskje også med tiden være inngangen til Statens Hus. Byrommet er også et ledd i byromssekvensen mellom Store og Lille Lungegårdsvann.

Unge dansere fra Bergen Turnforening var blant de kunsteriske innslagene.