Fylkesmannen reduserer energiforbruket i sine lokaler

Fylkesmannen i Hordaland reduserer energiforbruket kraftig i sine kontorlokaler i Statens Hus i Bergen gjennom en ny avtale med Entra Eiendom.

Avtalen innebærer at Fylkesmannen og de andre leietakerne i Kaigaten 9 årlig sparer minst 250 000 kWh, eller 15 prosent av energiforbruket i bygningen. Blant tiltakene for å oppnå dette er enda mer effektiv gjenvinning av varmluft, oppgradering av ventilasjonsanlegget og driftsanlegg.

- Staten ved fylkesmannen i spissen stiller strenge krav til andre aktører. Det er derfor gledelig at vi nå går foran og reduserer energiforbruket i våre egne lokaler, sier fylkesmann Lars Sponheim.

Statens hus er en bygning med 11 etasjer og ca 10 000 kvadratmeter. Entra Eiendom skal nå investere totalt 1,5 millioner kroner for å få ned energiforbruket. Reduserte energikostnader gjør at det ikke blir merkostnader for Fylkesmannen og de øvrige leietakerne.

- Fylkesmannen i Hordaland er først ute med å inngå en avtale som redusere energiforbruket i eksisterende bygg. Fremover ønsker vi å tilby dette til øvrige kunder for å bruke mindre energi i våre 120 bygninger i Norge, sier regiondirektør Jorun Nerheim i Entra Eiendom AS.

Allerede før denne kontrakten inngås er det imidlertid gjort en rekke forbedringer for å redusere energiforbruket i Statens hus. Det er satt inn bedre og mer energisparende lyspærer, bevegelsesdetektorer for lys og byttet til LED-belysning ute. I tillegg er det gjort besparinger ved å optimalisere driften av bygget. Med de nye tiltakene på plass i løpet av kort tid vil bygget kunne oppnå energiklasse C.

Hele 40 prosent av energibruken i Norge går til oppvarming og drift av bygninger.