Frykter lekkasjer fra forlatte oljebrønner

Petroleumstilsynet er bekymret for at 74 midlertidig stengte brønner på norsk sokkel er for dårlig sikret og kan lekke olje eller gass.

I utgangspunktet skal brønner som blir forlatt, plugges igjen med sement. Samtidig er det muligheter for å stenge brønner midlertidig, forutsatt at de er tilstrekkelig sikret. Det er mangler i slik sikring Petroleumstilsynet (Ptil) nå har avslørt, skriver Teknisk Ukeblad.

Til sammen er det 193 midlertidig forlatte brønner på norsk sokkel, og det er avdekket mangler ved 74 av dem.

– Vi ser veldig alvorlig på at 38 prosent av dem har integritetsproblemer i ulik grad. Derfor har vi bedt de åtte ansvarlige operatørene om å gjennomgå rapporten, og melde tilbake til oss hvordan de har tenkt å håndtere dette, sier pressetalskvinne Inger Anda i Ptil.

To av brønnene mangler én av de to påkrevde barrierene, mens den gjenværende er redusert. Disse brønnen har rød fargekode, og det er her faren for lekkasje er størst.

Oljenæringen føler seg overrumplet av Ptils nye rapport og mener de skulle vært bedre involvert underveis før tilsynet sendte ut sine varselbrev. Kort tid før tilsynet sendte ut varselbrev, fikk industrien opplyst at rapporten ikke var klar.

– Siden den gang har ikke våre fagfolk innen boring og brønn på industrinivå hørt noe, sier informasjonssjef Kjetil Hjertvik i Oljeindustriens Landsforening (OLF).