Vil ha fossesprøyt heller enn to småkraftverk

Fylkesmannen i Nordland prioriterer fossesprøyt og fortsatt inngrepsfri natur framfor to småkraftverk i Vikdalselva i Vefsn kommune i Nordland.

Dette går fram av et brev til Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE). Fylkesmannen kommer med innsigelse til en søknad fra Fjellkraft AS om tillatelse til å bygge tre småkraftverk i Vikdalselva, et vassdrag nordvest for Mosjøen og med utløp på vestsiden av Vefsnfjorden.

Fylkesmannen går imot planene om bygging av Øvre Vikdal kraftverk og Midtre Vikdal kraftverk. Disse to kraftverkene vil utnytte fall på henholdsvis 257 meter og 77 meter i Vikdalselva, og gi en årlig kraftproduksjon på henholdsvis 11,2 GWh og 9 GWh.

Godtar ett av tre

Søknaden fra Fjellkraft omfatter også et tredje kraftverk, Nedre Vikdal kraftverk, som vil utnytte et fall på 48 meter og gi en årlig produksjon på 6,1 GWh. Fylkesmannen godtar at dette kraftverket blir bygd, forutsatt at det tas hensyn til bestanden av sjøørret.

Begrunnelsen for å gå imot to av de tre kraftverkene er at fylkesmannen legger «stor vekt på inngrepsfri natur og spesielt de mer villmarksprega områdene». Her nevnes spesielt to lokaliteter med prioriterte naturtyper – fossesprøytsone og bekkekløft. Særlig legges det vekt på naturtypen fossesprøytsone med tilhørende artsmangfold.

Inngrepsfri natur

I brevet til NVE kommer fylkesmannen også med en generell uttalelse om utbygging av småkraftverk i Nordland. Det kommer fortløpende inn slike søknader, blir det opplyst. «Disse kraftverkene vil, om de får konsesjon, sakte med sikkert bidra til å redusere en betydelig del av det vi har igjen av inngrepsfrie naturområder i Nordland», heter det i brevet.

Fylkesmannen peker på at Nordland fylkeskommune har satt i gang arbeid med en plan som skal gi grunnlag for å prioritere prosjekter ut fra miljøhensyn og lønnsomhet. Fylkesmannen mener at behandlingen av alle småkraftprosjekter, og spesielt de med stort konfliktpotensial, bør utsettes inntil denne planen er vedtatt.