Overraskende hopp i eurolandenes inflasjon

Inflasjonsraten i eurosonen gjorde et hopp til 3 prosent i september, noe som er overraskende høyt sammenlignet med EU-kommisjonens forventninger.

Den årlige prisveksten ble i august målt til 2,5 prosent for de 17 eurolandene, noe som ifølge EU-kommisjonen skulle ansees som en topp. Tallene som ble lagt fram av det offisielle statistikkbyrået Eurostat fredag, er dermed overraskende.

De ferske tallene viser en årlig inflasjonsrate på 3 prosent. Dette gir eurolandene ikke bare en ny topp, men er også svært langt ifra Den europeiske sentralbankens inflasjonsmål på 2,0 prosent.

En liten økning var likevel ventet, spesielt etter at Tyskland meldte om en stigning i sin prisvekst på 2,8 prosent. Også utenfor eurosamarbeidet presses prisene i været. I Storbritannia antas inflasjonen å toppe 5,0 prosent i år.

Eurostat offentliggjorde også ferske tall på arbeidsledigheten i EU og eurolandene fredag. I de 17 eurolandene var ledigheten i august uendret på 10,0 prosent, sammenlignet med juli. For de 27 EU landene er ledigheten også uendret, på 9,5 prosent.