- Fadesen kunne ha vært unngått

- Studentsamskipnaden i Bergen kunne ha unngått fadesen med studenthyblene på Grønneviksøren dersom anbudskonkurransen hadde vært basert på ordinære krav til kompetanse og finansiell soliditet, sier direktør Hans Martin Moxnes i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), Vestenfjelske avdeling.

Derfor må man ta lærdom av det som har skjedd som følge av konkursen i Faktor Eiendom. Faktor Eiendoms datterselskap, Faktor Industrier, fikk etter en anbudskonkurranse totalentreprisen på hybelkomplekset på Grønneviksøren i Bergen hvor flere medlemmer i EBA Vestenfjelske deltok. Det var flere vilkår i konkurransen og tilbudet fra Faktor Industrier hadde lavest pris. Etter konkurransen er prosjektet utvidet fra 500 til 728 hybelenheter. 450 hybler skal etter planen stå ferdig 1. desember i år og resten 1. juni neste år. Det er uvisst hvilke konsekvenser det økonomiske havariet i Faktor får for ferdigstillelsen av prosjektet.

- Da kontrakten ble tildelt registrerte vi med undring at Faktor Industrier, som var en modulbygger med lav omsetning, vant en totalentreprise på flere hundre millioner kroner. Entreprenørforeningen og dens medlemsbedrifter jobber hardt for seriøse forhold i byggebransjen. Det gjør det ikke enkelt for oss når byggherren, i dette tilfellet Studentsamskipnaden i Bergen, ikke tar hensyn til leverandørenes størrelse, historikk, erfaring, referanser og finansielle soliditet. Faktor Industrier er et nesten helt ubeskrevet blad i entreprenørsammenheng.

Moxnes sier at entreprisen til Faktor Industrier raskt ble en “snakkis” i entreprenørmiljøet, ikke minst fordi byggherren er en offentlig institusjon.

– Noen enkle søk på nettet og i tilgjengelige registre viste for lang tid tilbake at Faktor-systemet var en “boble” som kom til å sprekke. Det forbauser oss når ledelsen i SiB uttaler at man kjente til de økonomiske problemene i Faktor Eiendom og at man hadde lest de foruroligende børsmeldingene fra selskapet uten synlig reaksjon. Hvorfor valgte man da å inngå og fortsette dette samarbeidet, spør Moxnes.

I Entreprenørforeningen stiller man også spørsmål om valget av modulbasert løsning for hybelprosjektet, kan inneha den kvalitet som mer tradisjonelle og helhetlig utførte konstruksjoner innehar. Erfaring har vist at dette ikke har gått bra.

Hans Martin Moxnes sier at medlemmene i Entreprenørforeningen legger ned store ressurser i å regne på anbud.

– Det er åpenbart at man i denne saken har lagt for liten vekt på seriøsitet og finansiell soliditet. Reglene om offentlige anskaffelser er omfattende og kompliserte. Det er derfor svært skuffende at Studentsamskipnaden i Bergen gjennom anbudet ikke greide å velge en entreprenør som kunne levere.