- Mer boligbygging er den beste medisin

Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) mener økt boligbygging er det mest effektive virkemiddelet mot de høye boligprisene.

Ifølge Finanstilsynets boliglånsundersøkelse for 2011 øker andelen boliglån med belåningsgrad utover 90 prosent av boligens verdi. Gjelden øker mest hos låntagere under 35 år. Nå ønsker Finanstilsynet å skjerpe retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis ved å øke kravet til egenkapital fra 10 til 15 prosent.

Adm. direktør Thor Eek i NBBL deler Finanstilsynets bekymring dersom undersøkelsen er riktig. Men er den det?

- Tilsynet peker selv på at det sammenlignes lån som er tatt opp i ulike perioder i 2010 og 2011. Unge er langt mer aktive på boliglånsmarkedet på ettersommeren enn senere på høsten. En endring på 3 prosent fra 2010 til 2011 kan derfor godt skyldes Finanstilsynets egen forskyvning av tidspunkt for boliglånsundersøkelsen i år, sier Eek.

Eek forstår at Finanstilsynet er opptatt av at det også i denne situasjonen blir gjort et solid bankhåndverk, men stiller på bakgrunn av boliglånsundersøkelsen spørsmål ved behovet for ytterligere innskjerping av egenkapitalkravet.

- Undersøkelsen viser at det har vært en meget sterk stigning i antall lånekunder som har tilleggssikkerhet når låneopptaket er over 90 prosent. Videre pekes det på at bankene vurderer kundenes evne til å betjene et rentenivå som ligger 4-5 prosent høyere enn dagens. Dette viser at bankene har imøtekommet de nye retningslinjene som Finanstilsynet innførte våren 2010, sier NBBL-direktøren.

Eek mener det er et mål at unge skal få mulighet til å etablere seg i egen bolig. For å nå denne målsetningen mener han myndighetene først og fremst må ta et større ansvar for å øke boligtilbudet gjennom en helhetlig og effektiv utbyggingspolitikk. Eek tar også til orde for at spareordningene tilrettelegges bedre for de som vil inn på boligmarkedet.

- Det etterlyses mer egenkapital fra de unge som skal kjøpe bolig. Skal det bli en realitet må det legges til rette for at ungdommen sparer. BSU-ordningen er et godt tiltak, men det må sikres at den minst holder tritt med prisutviklingen og at insentivene i ordningen styrkes, sier NBBL-sjefen.

I forrige rentemøte pekte Norges Bank på at renten kunne forventes å holde seg lav lenger enn det som tidligere har vært forutsatt. Det rekordlave rentenivået de siste årene har resultert i at det har vært svært billig å ta opp boliglån. Dette har vært positivt for de unge, og ikke minst har det vært bra for boligbyggingen.

- Mange av prosjektene som stoppet opp under finanskrisen realiseres nå. Skal vi fortsatt kunne opprettholde en høy boligbygging, noe som er helt nødvendig for å dekke etterspørselen, må det fylles på med regulerte tomter som kan danne basis for ny boligbygging, avslutter adm. direktør Thor Eek i NBBL.