Oljefunn i Nordsjøen enda større enn antatt

Aksjekursen gikk i taket da oljeselskapet Lundin fredag kunne annonsere at det hadde gjort et av tidenes største oljefunn på norsk sokkel.

På en fullpakket pressekonferanse i Oslo kunne konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum fortelle at funnet på Utsirahøyden trolig er blant de tre største som er gjort på norsk sokkel noensinne.

Mens det tidligere har vært anslått at de to feltene Avaldsnes og Aldous kunne inneholde mellom 100 og 400 millioner fat olje, er anslaget nå økt til mellom 800 millioner og 1,8 milliarder fat olje.

– Dette er en festdag. Nå er vi i en helt annen divisjon, men vi har ikke kommet så langt at det blir bensinstasjoner som heter Lundin Oil. Vi leter, finner og produserer, og så tar de store seg av resten, sier administrerende direktør Torstein Sannes i Lundin Norge til NTB.

Statoil-samarbeid

Lundin vil innlede et tett samarbeid med Statoil om utbyggingen og driften av feltet.

– Det er naturlig at dette samarbeidet vil øke. Vi har aldri samarbeidet med Statoil på utbyggingssiden før. Der vi er partnere, er ikke Statoil operatør. Dette vil endre mye, sier Sannes.

Han er forsiktig med å anslå hvor store beløp dette drier seg om, blant annet på grunn av svingende oljepriser.

– Men jeg så det var gjort et regnestykke på de gamle tallene og da var det snakk om 900 milliarder kroner.

Samlet er anslaget nå på mellom 1,2 og 2,6 milliarder fat olje på de to feltene. Dermed er man oppe i samme klasse som Statfjord og Ekofisk. Og fortsatt kan det være mer olje å finne.

– Vi kjenner fortsatt ikke potensialet til dette feltet. Det skal bli mye morsomt fremover her.

Olje i modne felt

Andre selskap har gitt opp å lete etter olje i regionen som ble ansett som moden.

– Vi har klart å bevare troen og har fortsatt å bore brønner. Det er viktig at vi finner denne typen reserver med så god kvalitet. Da kan vi få et nytt oljesenter. Nå er det inn i området med rørledninger så feltet kan settes i produksjon raskt, sier Sannes.

Han tror noen vil snu letingen sørover på grunn av det nye gigantfunnet, men samtidig vil de fortsette å lete nordover.

– Denne bransjen er både og. Vi kommer til å lete videre både i dette området og nordover. Vi var ingenting på norsk sokkel i 2004, så dette har gått ganske fort.

Ny kunnskap

Statoil har en eierandel på 40 prosent i de to feltene og er operatør på Aldous. På Avaldsnes er det Lundin som er operatør, med 40 prosent eierandel.

– Dette er en gledelig nyhet. Det viser at Lundin, Statoil og de øvrige partnerne i området har hatt rett i sine antakelser om at dette feltet inneholder store ressurser. Nå arbeider vi med å avdekke det fulle ressurspotensialet hurtigst mulig slik at vi kan få best mulige grunnlaget for å ta beslutninger om utbyggingsløsninger, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til NTB.

I tillegg til det store volumet, er funnet av svært høy kvalitet. Oljen ligger i sandlag fra juratiden uten innslag av skjell med en metningsgrad som er mye høyere enn først antatt.

– Vi har fått ny kunnskap om denne typen geologiske strukturer som gjør oss i stand til å vurdere nye områder på nytt. Så får vi se om det er andre områder som har denne typen geologi, sier Skauby. (©NTB)