Skaper vi nye gjeldsslaver?

Det meste blir dyrere i Norge. Ikke minst merker mange unge boligkjøpere at det nesten er umulig å få seg en egen bolig til en pris man kan leve med. I budrundene er det mange som mister alle begreper om hvor mye gjeld de setter seg i. Vi merker også en kraftig økning i forbrukslånene.

I dag skal alle ha alt, men problemet er at mange ikke har råd til det, i alle fall ikke unge mennesker uten oppspart kapital og uten skikkelig fast inntekt.

Selvsagt er det enkeltmenneskene selv som har ansvaret, men låneinstitusjonene har også et stort ansvar. I dag er det slik at man får kastet penger etter seg, i alle fall på forbrukssiden. Vi tror ikke på de nye tiltakene til Finanstilsynet, men vi tror at en mer ansvarlig holdning hos banker og finansieringsselskaper er påkrevet.

Jeg har nettopp vært i Spania en uke. Der stuper prisene på boliger. Man kan få et topp moderne hus - fullt innredet - på ”beste” tomta i byen til en pris som ligger vesentlig lavere enn det man må ut med for en hybelleilighet i Oslo. Da er noe helt galt.

Mange av de problemene som nå rir Sør-Europa, er at de har hatt et bankvesen som nærmest har kunne gjøre det som de selv ønsker. Og det har vært å pøse penger inn i prosjekter. Mange av prosjektene har vært pengesluk og nærmest uselgelige. Man har fått en overproduksjon av boliger. På grunn av finanskrisen er mange nå nødt til å selge sitt feriehus eller sin ferieleilighet. Treet vokser som kjent ikke inn i himmelen. Det opplevde også Norge på midten av 1980-tallet.

I Norge har vi ikke en overproduksjon av boliger, men vi har tvert i mot en betydelig underdekning, spesielt i de store byene. Det er dit folk flytter, og det er der presset nå er størst. I årevis har politikere kranglet om marka-grenser, om fortetting og om regulering av tomter. Dette har gjort at man ikke har fått bygget det antall hus og leiligheter som markedet har etterspurt. Nå er det enorm interesse for de få objekter som kommer på markedet. Det betyr at prisene går til himmels.

At myndighetene i tillegg pålegger boligbyggerne ekstra utgifter til alle mulige påbud som hver for seg synes vel og bra, gjør at det blir kostbart å bygge nytt. Men det blir enda dyrere for både enkeltpersoner og samfunnet at det ikke bygges mer.

Det er kun en oppskrift som nå vil fungere og det er at boligbyggingen økes dramatisk i pressområdene.