Aktivt om passivhus i Stavanger

Torsdag 22.september inviterte Stavanger og Sandnes Murmesterforening til miniseminar om passivhus på Rosenkildehuset i Stavanger sentrum. Et flott initiativ av en aktiv forening som gjennom høyaktuelle temaer engasjerte et publikum dominert av arkitekter, rådgivende ingeniører og representanter fra kommunene.

I overkant av 50 personer fikk presentert egenskapene for passivhus i mur og hvilke forhold som er viktig å ta med i planleggingen i tillegg til den besparelsen som kommer fra redusert energiforbruk. Tommy Bisgaard fra Kalk- og Mørtelforeningen i København fremhevet behovet for å tenke total bærekraft når vi arbeider med passivhus. Det å sikre godt innemiljø uten helsemessige problemer med fukt, sopp og høye emisjoner fra byggevarer- som for eksempel høye formaldehydkonsentrasjon vil være de aller viktigste utfordringene for å sikre høy kvalitet i passivhus. Dette vil også være viktige kravelementer når EU setter rammene for riktig bygging. Murbygg har svært gode egenskaper for å kombinere lav energibruk med godt innemiljø da murmaterialer ikke inneholder noen stoffer som er skadelige og er heller ikke ømfintlig mot fuktvariasjoner. Bisgaard presenterte også den store informasjonsmengden som er tilgjengelig gjennom nettstedet www.byggitegl.no som har egne sider for private, fagfolk innen mur samt inspirasjonssider rettet spesielt mot arkitekter og andre som interesserer seg for god murarkitektur.

Eli Holmefjord Clarke fra Husbanken Region Vest gjennomgikk det svært interessante arbeidet med lover og regler for universiell utforming og dette skapte stort engasjement i salen. En av konklusjonene er at alle bør ta med behovet for universiell utforming fra starten i alle prosjekter- også private hus. Alle bygg bør jo planlegges for endrede behov hos beboerne og brukerne og dette er forhold som ofte er langt rimeligere enn de vi bruker for fornyelse av våre bad og kjøkken når vi rehabiliterer. Kort sagt vil alle bygg måtte tilrettelegges for mennesker med spesielle behov gjennom universiell utforming- det er kun et spørsmål om når disse behovene oppstår. Holmefjord Clarke oppfordret bransjen om å gjennomføre disse tiltakene fra starten i alle byggeprosjekt og lære av gode referanseprosjekter. På denne måten kan byggene også tillegges andre funksjoner og inneha høyere komfort og dermed høyere verdi for brukerne.

Avslutningsvis presenterte Jan Eldegard fra byggutengrenser.no hvordan miljøvennlige hus også kan våre lønnsomme. De større private- og offentlige byggherrene har nå bedt om bedre totalvurderinger av byggs miljøegenskaper og gjennom Norwegian Green Building Council www.ngbc.no som nå har ca 120 medlemmer, vil miljøklassifiseringssystemet BREEAM NOR bli innført i oktober 2011. Eldegard ga eksempler fra nettstedet www.byggutengrenser.no som blant annet inneholder en LCC kalkulator som kan benyttes for å beregne levetidskostnader for ulike fasadeløsninger i tillegg til mange inspirasjonsprosjekter og dokumentasjon av mur og betongs miljøegenskaper. Byggutengrenser.no benytter også nyhetsbrev og sosiale media i dialogen med byggherrer, rådgivere, arkitekter og studenter for å formidle gode byggeløsninger basert på riktig miljøprofil, god arkitektur og lønnsomhet i byggenes levetid.