Gigantkonkurs innen eiendom

Faktor Eiendom har begjært oppbud. Dermed er en gigantkonkurs i norsk målestokk et faktum. Selskapet hadde en gjeld en milliard kroner.

- Faktor Eiendom varslet i sin halvårsrapport at likviditetssituasjonen kan bli utfordrende i løpet av andre halvår dette året. Det har vært ført forhandlinger med selskapets hovedbankforbindelse i et forsøk på å restrukturere selskapets gjeld. Det har til tross for konstruktive forhandlinger dessverre ikke latt seg gjøre å finne en løsning for selskapets finansiering. Selskapets gjeld er høy i forhold til eiendelene som er lite likvide og som genererer begrensede inntekter, står det i børmeldingen.

Eiendelene har et langsiktig utviklingspotensial, men uten tilstrekkelig finansiering må en forvente at verdivurderingen av disse i dagens marked ligger lavere enn tidligere antatt og lavere enn selskapets gjeld. Det har heller ikke lykkes selskapet å finne en løsning som kombinerer en restrukturering av gjelden i kombinasjon med ny egenkapital.

Som en følge av dette så ikke styret i selskapet ingen annen utvei enn å begjære oppbud.

Tapssluk

Ifølge dn.no hadde Faktor Eiendom et underskudd på omkring en halv milliard kroner i 2010. Finansavisen melder at aksjonærer og kreditorer taper 2,5 milliarder kroner. Selskapet hadde en gjeld på en milliard kroner.

DnB NOR var største eier med en eierandel på 31 prosent og blir den største taperen.

Faktor Eiendom ASA ble etablert i 2001, og ble notert på Oslo Børs 8. desember 2006. Selskapet er en eiendomsutvikler og boligleverandør som i stor grad satset på å levere boliger til hjem og fritid i Norge, Sverige og Spania.

Satset 300 millioner kroner på boligproduksjon

Finansavisen skriver at Faktor Eiendom har satset rundt 300 millioner kroner på en boligfabrikk i Rakkestad i Østfold gjennom Faktor Construction. Det var et prosjekt som dessverre ikke gikk på skinner. En gullkantet avtale med hotellkjeden Mariott som ville sikret full sysselsetting fra dag en, ble skrinlagt da kun 2 av 15 prosjekter var i havn. Det var på et tidspukt hvor fabrikken var halvferdig. Produksjonsstart skulle finne sted i 2009, et tidspunkt hvor markedet for nye boliger lå langt nede.

Målet var at fabrikken skulle være tjent inn i løpet av to år. Slik gikk det ikke. Den eneste rene boligkontrakten selskapet har hatt er produksjon av 727 hybelleiligheter for Studentsamskipnaden i Bergen. Det blir også den siste ordren som gjennomføres i fabrikken i denne omgang.

Faktor Eiendom har ikke lykkes med å skaffe flere oppdrag og de 87 ansatte ved fabrikken skulle uansett være ferdige med oppdraget i september, skriver Finansavisen.

Produksjonslokalet er på 17 500 kvadratmeter med et tilhørende administrasjonsbygg på 2 000 kvadratmeter.

Konkurrerende boligprodusenter ønsker ikke å overta fabrikken. Selvaag Bolig har avslått et tilbud fra DnB NOR.

BWG Homes-sjef Lars Nilsen, sier til Finansavisen at det heller ikke for dem er aktuelt å bli fabrikkeier i Rakkstad.

- Jeg tviler på det, men man skal aldri si aldri, uttaler han til avisa.

65 datterselskaper

Det er morselskapet Faktor Eiendom som er konkurs. Selskapet har 65 datterselskaper.

- Vi må gå gjennom hvert enkelt selskap og se hvordan gjeldsgraden er. Det er en konsernkonto og mange garantier mellom selskapene å ta hensyn til. Bankene er helt sentrale, ettersom de har pant i alt, sier bostyrer Leif Petter Madsen til Finansavisen.

Faktor Eiendom er det første børsnoterte selskapet som går konkurs i 2011.