Norske arkitekter utfordres av Enova

Norske arkitekter får brynt seg når det nå arrangeres en arkitektkonkurranse for å rehabilitere en eksisterende boligblokk i Drammen opp til plusshusnivå. Boligblokken skal kunne produsere mer energi enn den bruker.

Det er Enova som, sammen med NorgesEiendom, FutureBuilt, Husbanken, ZEB og Skanska som står bak konkurransen som offentliggjøres tirsdag i forbindelse med Arkitekturfestivalen 2011 i Oslo.

Hensikten med konkurransen er å rehabilitere en eksisterende boligblokk i Nordahl Bruns gate i Drammen helt opp til såkalt plusshusnivå. Et pluss-hus er et hus som produserer mer energi enn det bruker.

Ta lærdom

Seniorrådgiver i Enova, Ann Kristin Kvellheim er spent på resultatet, og håper bidragene kan skape en solid metodikk en samlet bransje kan ta lærdom og bli inspirert av.

– Det er første gang et slikt rehabiliteringsprosjekt settes i gang i Norge. Dette skal være et forbildeprosjekt med framtidsrettede og nyskapende løsninger for eksisterende boligblokker. Vi skal vise at det ikke bare er nybygg som kan være særdeles energieffektive, men like gjerne en eldre boligblokk, sier Ann Kristin Kvellheim.

Framtidens hus

Arkitektkonkurransen offentliggjøres torsdag under Arkitekturfestivalen 2011 i Oslo, der fire arkitektfirmaer vil bli plukket ut. Deretter følger en fire måneder lang konkurranseperiode før den endelige vinneren kåres av en jury bestående av NorgesEiendom, Skanska, ZEB med flere i februar.

Både FutureBuilt og boligeieren NorgesEiendom er spente på hvilke løsninger konkurransedeltakerne kommer med.

– Rehabiliteringen av boligblokken til plusshus-nivå er utvilsomt et utfordrende prosjekt arkitektbransjen skal ta lærdom av, nettopp fordi energiproduserende hus er fremtidens hus i Norge, sier Stein Stoknes i Futurebuilt

– Med dette prosjektet ønsker vi å være i forkant av utviklingen, ved å ta i bruk løsninger som ikke tidligere har blitt brukt i Norge. Vi er overbevist om at slike prosjekter på sikt vil gi oss en betydelig konkurransefordel, sier prosjektleder Thomas Lie i NorgesEiendom.