Feil medisin

Finanstilsynet kom onsdag med forslag til en skjerping av bankenes retningslinjer for utlån til bolig. Vi tror dette forslaget vil føre mindre nybygging, høyere priser og en enda vaskeligere situasjon for nyetablererne.

Det er riktig boligprisene har steget mye den senere tiden og at det er viktig å sørge for at bankene ikke går av skaftet og låner ut i øst og vest.

Poenget er at prisene stiger på grunn av at det er for få boliger i markedet. Om man skjerper utlånspraksisen, vil også byggingen av nye boliger falle markant. Det så vi under finanskrisen i 2008 og 2009, da bankene strammet igjen pengesekken. Dette fører dermed til at et allerede kraftig boligunderskudd i de store byene, og Oslo spesielt, blir ytterligere forsterket. Dette kan selvsagt føre til en kraftig prisstingning. Vi regner med at dette ikke er hva man ønsker med å stramme inn på utlånsreglene.

Konsekvensen av en innstramming er at nyetablererne vil få en langt tøffere inngang på boligmarkedet. Allerede i dag er det slik at mange trenger hjelp fra foreldrene for å klare å kjøpe sin første bolig. Det nye forslaget vil skape enda større utfordringer. Vi håper det ikke går mot en utvikling der kun veletablerte 50-åringer får muligheten til å bo i de sentrale byene i Norge.

Vi tror en løsning som Per Jæger foreslår, med å bruke skjønn som i dag, er den riktige veien å gå. Dette krever selvsagt at utlånsbankene er sitt ansvar bevisst, og opptrer ryddig og forsvarlig. Det burde ikke være en umulighet å få til.