Nye lånekrav: ungdomspartiene sier nei, nei, nei

Ungdomspolitikerne sier nei til forslaget om å skjerpe kravet til egenkapital ved lån til kjøp av bolig.

– Fryktelig usosialt, er gjennomgangstonen blant lederne av ungdomspartiene som NTB har snakket med.

Finanstilsynet er bekymret over økte boligpriser og en voksende gjeldsbyrde i husholdningene. Tilsynet mener derfor at bankene må skjerpe inn utlånspolitikken og stille strengere krav til egenkapital og kundenes evne til å håndtere økt rente.

Feil svar
Med noe ulik begrunnelse sier ungdomspartiene nei til å skjerpe kravene for bankenes utlånspraksis.

– Feil svar på riktig spørsmål. Mange har problemer med å komme inn på boligmarkedet, men løsningen er ikke å gjøre det enda vanskeligere, sier leder Olve Vanebo i Fremskrittspartiets ungdom (FpU).

Også leder Olav Magnus Linge i Sosialistisk Ungdom (SU) vender tommelen ned:

– En hel generasjon holdes utenfor boligmarkedet, og dette er ingen løsning. Vi må ha flere ungdomsboliger og et apparat som gjør at unge slipper å stå med lua i hånden i banken, sier Linge.

Gapet øker
Unge Høyre-leder Henrik Asheim sier at forslaget vil forsterke et allerede urettferdig gap.

– En bra ting med Norge er at de fleste eier sin egen bolig, og at det er en bra måte å spare på. Men dette forslaget er jeg sterkt motstander av. Konsekvensen er at bare de som har gjeldfrie foreldre som vil bidra, slipper inn i boligmarkedet. Det blir fryktelig usosialt, sier Asheim.

Senterungdommens leder Johannes Rindal sier at Finanstilsynets forslag ikke løser noe:

– Dette vil bare bidra til å gjøre det enda tøffere for ungdom å komme inn på et boligmarked der det har vært en ekstrem prisvekst de siste årene, sier han.

BSU og ungbo
Ungdomspolitikerne har imidlertid ulike forslag til hvordan unge skal kunne hjelpes inn i boligmarkedet.

Unge Høyre, FpU og Senterungdommen vil alle styrke BSU, blant annet øke beløpet som tillates spart og grensen for skattefradrag. I tillegg vil Frp fjerne dokumentavgiften.

SU og Senterungdommen peker på økt bygging av offentlige etableringsleiligheter, flere studentboliger og Husbankens rammer som tiltak.

Flere av ungdomspolitikerne mener at de voksne har sviktet.

– Det er ingen partier i dag som snakker om boligpolitikk. Det er et svik mot dagens ungdom. Vi trenger en helt ny giv i boligpolitikken, og her er det et stort potensial for en rødgrønn regjering som ønsker å satse på velferd, sier SU-leder Linge.