Vil hjelpe nordmenn til å bruke 50 milliarder kroner årlig bedre

Nordmenn pusser opp egen bolig for 50 milliarder kroner i året. Nå blir det stilt spørsmål ved om vi pusser opp riktig.

Som en del av kunnskapsåret 2011 ble det onsdag arrangert et seminar i konferansesenteret Vulkan i Oslo om nordmenns bruk av oppussingskroner. Byggenæringen, byggningsvernere, forbruksøkonomer, forskere og arkitekter var blant deltakerne på seminaret der ett av temaene var om pengene kan brukes på en mer fornuftig og miljøvennlig måte.

– En god del av pengene som brukes til oppussing blir brukt fornuftig, sier forsker Harald Throne-Holst ved SIFO.

– Mye brukes på nyttige ting som drenering og maling inne og ute. Dette dreier seg om å ta vare på huset. Bedre vedlikehold gir energigevinst i form av indirekte energi, sier Throne-Holst.

Kan halveres
Statsoppnevnte råd og utvalg har beregnet at energiforbruket i bygg kan halveres, og at en stor del av besparelsen kan tas hjemme hos folk flest.

Under seminaret ønsket en rekke departementer, sammen med Forskningsrådet å se på sammenhengen mellom private og statlige behov.

Ifølge Throne-Holst har strømforbruket per husholdning gradvis gått ned siden midten av 90-tallet.

– Det betyr at nordmenn allerede har tatt en del gode valg ved oppussing av boligen, sier forskeren.

Han viser blant annet til at når kjøkkenet blir pusset opp, blir ofte hvitevarer skiftet ut. Og dagens produkter er langt mer energibesparende enn hvitevarer som kom for noen år siden, noe som hjelper på strømforbruket.

Gevinst
Når det gjelder krav og pålegg fra myndighetene mener Throne-Holst at kunsten blir å framstille det som noe som gagner deg og huset.

– Gevinsten må synliggjøres, som ved at boligen får en verdistigning ved å gjennomføre energibesparende tiltak.

En «klapp på skulderen» fra myndighetene, i form av subsidiering ved kjøp av energibesparende produkter, kan også bidra til å få forbrukerne til å velge riktig.

Men det er forskjell på holdninger og handlinger. Ifølge forskjellige undersøkelser svarer mange at de er opptatt av energi og klima. Men når det kommer til handling må de energibesparende produktene ta seg godt ut i hjemmet. Hvis ikke, er sjansen stor for at vi ikke velger det som er best for miljøet.