- Oppskrift på priseksplosjon

– Dette er et eksempel på hva vi ikke trenger akkurat nå. Forslaget vil kunne bremse boligbyggingen på kort sikt, men resultatet vil bare bli enda høyere boligpriser.

Det er adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene som på denne måten reagerer kraftig på Finanstilsynet forslag til skjerpede krav til egenkapital på boliglån hvor hensikten er å oppnå en forsvarlig utlånspraksis til boligformål. Han vil heller fortsette med dagens regelverk hvor det benyttes skjønn.

– Jeg vil minne om hva som skjedde da bankene sluttet å gi boliglån underfinanskrisen i 2008. Boligbyggingen raste helt ned til 16.000 nye boliger. Og vi må huske på at en fjerdedel av det som blir omsatt av boliger er nyboliger, kommenter Jæger.

– Vi har hatt for lav boligbygging over lang tid. Det er det som nå gir seg utslag i svært høye boligpriser. På grunn av befolkningsendringer og innvandring må det hvert år i 10 år fremover bygges 12.000 nye boliger bare i Oslo og Akershus. Hvis dette ikke skjer, får vi enda større ubalanse i boligmarkedet og enda større prisøkninger. Tiltakene som Finanstilsynet nå foreslår, er en måte å forsterke prisveksten på, fremholder han.

Jæger påpeker også at forslaget til innstramninger fra Finanstilsynet også vil stride mot den nylig fremlagte boligmeldingen for vanskeligstilte.

– Det blir ikke flere utleieboliger om man skjerper kravene til egenkapital for boliglån, kommenterer han.

Jæger påpeker også at det har vært svært lite av mislighold av boliglån i Norge. Slik var det under finanskrisen for noen år siden og også under den kraftige økonomiske nedgangen først på 90-tallet.

– Det er tradisjon for at folk ikke roter seg inn i et uføre her. Dette er folks boligformue for fremtiden og sparebøsse for pensjonsalderen, sier han og minner Finanstilsynet om at heller ikke Husbanken har særlige tap på boliglån.

I stedet for å regulere boliglånene sterkere, vil Boligprodusentene ha statsministeren på banen for å gjøre grep for å øke utbudet av boliger som er det eneste middelet til å få ned boligprisene og behovet for stadig høyere lån.

– Vi foreslår av det settes ned et utvalg som går gjennom alle ledd i byggeprosessen for å få produksjonen opp på det nivået som er nødvendig for å holde tritt med befolkningsendringer og innvandring. Og dette må særlig skje i Oslo-området hvor utfordringene er størst, sier Jæger som oppfordrer myndighetene til å begrense allehånde offentlige veseners muligheter til å si nei til økt boligbygging.

– Det er helt greit at myndighetene oppfordrer folk til å skaffe seg større egenkapital før man kjøper bolig. Her kunne man bidra til å hjelpe ungdommen ved eksempelvis å styrke BSU-ordningen ved at skattefritt beløp dobles, avslutter Jæger.