LO krever at Orkla-Hagen finner en norsk REC-løsning

LO-leder Roar Flåthen krever at Orkla, solenergiselskapet RECs største eier, finner en løsning som sikrer fortsatt norsk produksjon og norske arbeidsplasser. REC vurderer å si opp 700 ansatte i Norge.

Styret i Renewable Energy Corporation ASA (REC) vurderer å legge ned produksjonen i den eldste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya og i den multikrystallinske waferfabrikken i Glomfjord samt solcellefabrikken i Narvik, opplyser selskapet.

700 ansatte kan bli berørt.

– Dette betyr at norsk solenergiindustri står ved et viktig veiskille, og vi må nå få en debatt om hvordan en slik framtidsnæring kan fortsette her i landet, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han mener det er viktig at ledelsen og eierne i REC viser vilje til fortsatt å satse på produksjonen i Norge. Den mektige LO-lederen mener at Orklas hovedaksjonær Stein Erik Hagen har et tungt ansvar som selskapets største eier. Orkla varslet tidligere denne måneden at de vil selge seg ut av REC.

– Vi krever at Orkla finner en løsning som bidrar til at framtidige eiere satser på den kunnskapen og kompetansen som er i Norge, slik at det sikrer fortsatt norsk produksjon og norske arbeidsplasser.

Frykter utflagging

Norge har de siste årene brukt betydelige summer på forskning innen området miljøvennlig energi, og LO-lederen frykter at denne kompetansen kan forsvinne til utlandet.

– Vi må få en debatt om hvordan vi skal forhindre dette og kunne satse videre på en slik framtidsnæring, sier LO-leder Roar Flåthen.

Den foreslåtte nedstengningen utgjør rundt 45 prosent av RECs waferkapasitet i Norge, samt 180 megawatt med solcellekapasitet..

– Dette er et beklagelig, men nødvendig tiltak i dagens markedssituasjon. Vi er klar over hvilken påvirkning dette vil ha for de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Derfor har dette vært en vanskelig avgjørelse, sier konsernsjef Ole Enger.

Overproduksjon og manglende etterspørsel i markedet har ført til at REC i stor grad har produsert for lager.

Allerede stengt

REC har tidligere i år permittert rundt 600 ansatte. De berørte fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og i Narvik er allerede stengt og skal etter planen holdes stengt ut året.

Hvis stengningen blir vedtatt, vil produksjonen fortsette på den nyeste multikrystallinske waferfabrikken på Herøya, samt på den monokrystallinske waferfabrikken i Glomfjord. REC vil imidlertid jobbe med å effektivisere driften ved disse fabrikkene. Produksjonen i Singapore og i USA vil fortsette med full kapasitet.

Wafere er en viktig del av solcellepaneler og lages hovedsakelig av silisium. Multikrystallinske wafere brukes til å lage solceller, mens monokrystallinske wafere kan brukes både til å lage solceller med bedre ytelse og til integrerte kretser som benyttes i mikroprosessorer for PC-er og annet elektronisk utstyr.