Våt, våtere, våtromsnormen!

2011 blir et rekordår for Byggebransjens våtromsnorm (BVN), både som kompetansehevingstiltak gjennom utstrakt kursvirksomhet, gjennom økt bruk og i omsetning. Dette lover svært godt for myndighetenes og næringens mål om å redusere omfanget av våtromsskader i Norge!

Bygging av våtrom stiller strenge krav til god planlegging og prosjektering, robuste detaljer og riktig utført arbeid, og involverer en rekke forskjellige fag. Denne kompleksiteten er en av de viktigste årsakene til at det har vært og fremdeles oppstår alt for mange feil og skader i norske bad og våtrom.

For å bidra til å redusere feil i våtrom har myndighetene innført krav om søknad og bruk av kvalifiserte foretak for prosjektering og utførelse. Fra 1. juli neste år blir det også innført krav om uavhengig kontroll av både prosjektering og utførelse. Kravene om vannskadesikkerhet gjelder nye og ombygde våtrom – også ved arbeider som ikke er søknadspliktige.

Omtrent halvparten av alle byggskader generelt kan kobles direkte til prosjekteringsunnlatelser eller prosjekteringsfeil. Grundig kontroll av prosjekteringen og utførelsen kan redusere omfanget av feil og skader kraftig. Fortsatt er det for mange aktører som ikke har tilstrekkelig med kompetanse til å kunne garantere vanntette våtrom. Men, vi ser også at næringen selv i større grad stiller klare kompetansekrav til sine egne aktører og leverandører.

Ett av de viktigste tiltakene for reduksjon av skadeomfanget er etter vår vurdering den stadig mer utstrakte bruken av Byggebransjens våtromsnorm (BVN) som et verktøy for å planlegge og å bygge våtrom. Normen gir anbefalinger og viser løsninger for å lage vannskadesikre, solide, funksjonelle og varige våtrom. Erfaring og forskning, omsatt i praksis!

Vi deler Fagrådet for våtroms visjon om å sikre bedre våtrom gjennom bruk av BVN, og er svært glade for at det styrkede samarbeidet vi opplever etter inngåelsen av ny samarbeidsavtale allerede har båret frukter gjennom økt bruk og økt utbredelse av bransjenormen som et kompetanseverktøy for næringen.

Det er et klart behov for å styrke utdanningen i alle ledd – og her vil BVN og Byggforskserien være helt sentrale ”beste praksis” verktøy.