Brukte helikopter mot steinras

Fylkesveg 805 i Lofoten har lenge vært Nordlands mest rasfarlige veg når det gjelder steinsprang. For å sikre vegen bedre ble det satt inn helikopter for å spyle bort stein og jord.

Fylkesveg 805 slynger seg mellom fjell og sjø utover mot lokalsamfunnet Myrland i Lofoten, og vegen er relativt ofte utsatt for ras, melder vegvesen.no.

– Den er Lofotens og kanskje Nordlands mest rasfarlige vei med tanke på steinsprang, og er på kanten av hva vi klarer å håndtere med tanke på rasfare, sier geolog i Statens vegvesen, Viggo Aronsen.

Senest i sommer, 19. og 25. juli, gikk det flere steinras på vegen, og fortsatt var det ustabile masser igjen i fjellsiden som kunne rase ut.

Spylte fjellsiden med vann
I et forsøk på å løse ut den farligste massen i et kontrollert ras, bestemte Aronsen seg for å bruke helikopter for å spyle fjellsiden med vann.

Ved å spyle rasfarlige områder med vann, fremskynder en de naturlige erosjonsprosessene, og løser dermed ut ras som uansett ville ha startet før eller siden.

Helikopteret bruker samme type utstyr som brukes til brannslukking, og det ble gjennomført om lag 40 helikopterdropp. Vannet ble hentet i sjøen, og hvert vannlass er på 1000 liter.

Rimelig fornøyd
Etter at helikopteret hadde gjort sitt, var det rensket ned ca. 100 kubikkmeter masse.

– Vi er rimelig fornøyd med resultatet. Det kunne vært spylt en hel uke med usikkert resultat, men med denne vannspylingen har vi fremskyndet erosjonen, forklarer Aronsen.

– Vi hadde vel håp om at vi skulle fått ned enda mer, men når vi ikke får ned mer sier det oss at det er mer stabilt enn vi først hadde antatt.

Likevel sier Aronsen at vegen er såpass utsatt at det fortsatt må påregnes vegstengning i perioder med mye nedbør.

Brukes ikke ofte
Det er ikke så veldig vanlig å bruke helikopter til slike jobber. Forholdene bør ligge til rette for det. Rasområdet var preget av den del jordmasser som vaskes bort når en spyler vann på det. Dermed løses steinmassene ut.

Alternativet til helikopter hadde vært å sende noen opp i fjellsiden, og foretatt en såkalt mekanisk rensk.

– Det hadde vært forbundet med uakseptabel høy risiko i dette tilfellet. Jeg ville ikke sendt folk opp i dette området her, sier Aronsen.

Et erfaringsfag

Med seg på oppdraget hadde Aronsen en forholdsvis nyutdannet geolog, Jeanette Kvalvågnes.

For å sikre god kompetanse og erfaringsoverføring, sier Aronsen at de alltid prøver å være to stykker på slike oppdrag.

– Geologi, og spesielt skred, er et erfaringsfag. Vi prøver å temme naturen og det kan være en utfordring.