Finanstilsynet stresstestet pensjonskasser

Finanstilsynet har stresstestet en rekke norske pensjonskasser, men gjorde ingen dramatiske funn.

8. september sendte tilsynet ut en forespørsel med seks dagers svarfrist til de tre største private selskapene: Pensjonskassen Statoil, Norsk Hydros pensjonskasse og MP Pensjon PK. De forvaltet ved årsskiftet verdier for til sammen 73 milliarder kroner. I tillegg plukket tilsynet ut 14 andre pensjonskasser.

– På grunnlag av rapporteringer og opplysninger, valgte vi ut dem vi antok kunne være mest utsatt, sier Runa Sæther, seksjonssjef for forsikringstilsyn i Finanstilsynet, til NTB.

Sist tilsynet gjorde en tilsvarende undersøkelse, var under finanskrisen høsten 2008.

– Det er ikke ofte vi gjør dette. Vi gjør det nå fordi det har vært mye uro i markedet. I 2008 tok vi alle pensjonskassene, nå valgte vi ut 17. Det er fremdeles urolig på børsen, så vi følger dette hele tiden, sier Sæther.

Følger opp enkelte
Tilsynet brukte blant annet egne risikoanalyser der de har kriterier for å velge ut institusjoner.

– Vi ble ikke så veldig mye mer bekymret etter at vi hadde fått inn tallene enn vi var på forhånd. Men vi følger opp enkelte pensjonskasser etter å ha gjennomført denne undersøkelsen, sier hun.

I brevet ba Finanstilsynet om en stresstest på hvordan uvante markedsforhold påvirker pensjonskassens bufferkapital og om de har tilstrekkelig styring og kontroll på kapitalforvaltningen.

– Det kan jo være at vi ser at de har problemer med å gi oss de opplysningene vi ber om, at det tar lang tid for dem å svare eller at det er vanskelig å komme i kontakt med dem, sier Sæther.

Sist onsdag sa hun til Dagens Næringsliv at flere av selskapene de sjekket har gjort mindre tilpasninger ved å redusere aksjeandelen i porteføljen.

Alle svarte
Alle de 17 pensjonskassene svarte på stresstesten fra Finanstilsynet.

– Når vi sender ut brev som dette, er vi strenge på at de overholder fristen. Både fordi det er greit når det gjelder saksbehandlingen, men også fordi vi raskt vil ha et bilde av situasjonen.

Etter at testen ble gjennomført, har det vært til dels kraftige børsfall, men Sæther sier at det nettopp derfor er godt at de har gjort undersøkelsen.

– Nå har vi muligheten til å følge utviklingen i disse pensjonskassene. Da har vi også muligheten til å følge dem opp hvis vi registrerer at noe ser dramatisk ut, sier seksjonssjefen.

I og med at det er stor uro på aksjemarkedene for tiden, vurderer Finanstilsynet fortløpende om de skal gjennomføre nye kartlegginger og undersøkelser.