Boliger i marka blir ikke billigere

Kåre Willochs forslag om å bygge boliger i Oslomarka vil ikke gi oss billigere boliger, fastslår konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

Han anslår at det fortsatt kan bygges mellom 200.000 og 300.000 boliger i selve Oslo, og i tillegg har OBOS prosjekter på tegnebrettet også i nabokommunene.

– De høye boligprisene er et stort samfunnsproblem som krever tiltak av størrelse. Det må skaffes veldig mange boliger. Men det har vært gjort før, sier Willoch til e24.no.

Han viser til boligutbyggingen på 1950- og 60-tallet i Oslo da blant annet områdene Lambertseter og Stovner ble bygd ut.

– Nå er tiden igjen moden for å flytte markagrensa lenger innover, sier Willoch.

Det som koster
Mæland sier det er tomter og infrastruktur som koster. I tillegg er det omfattende forberedelser som forsinker utbyggingen før selve huset kan reises, enten det er blokk, rekkehus eller enebolig.

– Vi har for eksempel en fantastisk utbyggingsmulighet i Svartskog-området, men forutsetningen for å starte prosjektet er at veimyndighetene er med på å bygge rundkjøringer og andre hovedfartsårer fram til området. Å legge slike utgifter på utbyggerne, vil gjøre leilighetene for kostbare uansett hvordan vi eller andre utbyggere prosjekterer.

– Det siste vi har opplevd er at kommunen for et prosjekt på Fornebu pålegger boligkjøperne en ekstra utgift på 2.500 kroner per kvadratmeter for det som kalles «sosial struktur», sier OBOS-sjefen.

Han minner om at planene for Bogstadbyen i sin tid stoppet opp fordi det ikke var noen som ville ta ansvaret for å få bilene gjennom Røa-krysset.

Før og nå
Mæland synes det er interessant at Willoch viser til den storstilte sosiale boligbyggingen på 50- og 60-tallet, men han mener det er på sin plass å minne om at forutsetningene den gang var helt annerledes.

– Tomtene fikk borettslagene gratis av kommunen, som også sørget for vei, vann og kloakk. I tillegg var det momsfritak for boligbyggingen den gang, sier Mæland.

Han vil også minne Kåre Willoch om at det nettopp var Willochs regjering som fjernet prisreguleringen for boliger i borettslag og reguleringen av prisene på tomter.

– Fra 1983 gikk det gradvis over til full markedspris for boligkjøperne. Da sier det seg selv at vi vil få prisstigning så lenge vi ikke opplever rene boligbobler, mener Mæland.

Han tror det er et realistisk mål å redusere prisstigningen i Oslo, men det forutsetter at myndighetene gjør det enklere å få satt spaden i jorda.

– Dessuten trenger vi en samlet plan for boligbyggingen i landets hovedstad, fastslår OBOS-sjefen.