40 prosent angrer studievalg

Fire av ti personer ville valgt en annen utdanning dersom de kunne velge på nytt, viser en ny undersøkelse fra ManpowerGroup.

– Jeg er overrasket over at en så høy prosentandel ville valgt annerledes dersom de fikk muligheten til det, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup til NTB.

Det er første gang Work Life-undersøkelsen, som er gjennomført av Kairos Future på vegne av ManpowerGroup, har tatt for seg temaet utdanningsvalg. Undersøkelsen kan dermed ikke fortelle om det er flere nå enn tidligere som anger utdanningsvalget sitt.

Bath tror noe av forklaringen på at en så høy prosentandel angrer studievalget sitt er at mange velger utdanning uten å ha referanser og erfaring fra arbeidslivet.

– Når de så kommer ut i jobb, risikerer de å møte noe annet enn de hadde forestilt seg. Det kan være forklaringen på at så mange sier de ville valgt annerledes om de fikk mulighet til å velge på nytt. Derfor er karriererådgivning i videregående skole viktig. Slik rådgivning må ikke undervurderes, poengterer hun.

Også dagens studenter
Også blant dagens studenter er det en høy prosentandel som angrer at de ikke tok en annen utdanning. 22 prosent angrer på studieretningen de har valgt. Og kvinner angrer litt mer enn menn. 42 prosent av kvinnene ville valgt en annen utdanning mot 27 prosent av mennene, ifølge undersøkelsen, som viser at håndverkere angrer mest på utdanningsvalget. 67 prosent innen håndverksyrker hadde valgt annerledes om de fikk valgt om igjen.

De som jobber innen forskning og utvikling sier seg mest fornøyd. Bare 26 prosent av disse ville valgt en annen utdanning. Innen økonomi og finans samt ledelse er det 31 prosent som angrer utdanningen, ifølge undersøkelsen.

80 prosent fornøyd
Seksjonssjef Kristin Stene Fossum i Studieavdelingen ved Universitetet i Oslo, sier til NTB at hun ikke kjenner den aktuelle Work Life-undersøkelsen. Men Universitetet har gjennomført to egne undersøkelser om hvor fornøyd studentene er med eget utdanningsvalg. Den ene undersøkelsen fra 2008 viser at åtte av ti kandidater er fornøyd med utdanningen de har tatt ved UiO, og at tilfredsheten stiger med økende gradsnivå.

– Resultatene på totalnivå viser at det er utdanningens evne til å gi kandidatene jobber som svarer til deres forventninger, som har den aller største betydning for hvorvidt kandidaten er fornøyd med egen utdanning eller ikke, sier Stene Fossum.

Tilpasningsdyktig
Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup sier det er viktig å være forberedt på at karrieren kan ta en annen retning enn man ser for seg i studietiden og de tidlige jobbårene.

– Husk bare på at du får bruk for alt du har lært. Det viktigste du kan gjøre for å lykkes i arbeidslivet er å være tilpasningsdyktig og søke etterutdanning og kursing som er relevant for din jobb og din arbeidsgiver, sier hun og legger til at det ikke nødvendigvis er de som planlegger mest som lykkes best i arbeidslivet.

– Personer som evner å se muligheter der de er, og samtidig klarer å tilpasse seg utfordringer som dukker opp, gjør det bra, sier konsernsjef Maalfrid Brath.