Uventet mange tar ut pensjon før 67

Langt flere enn ventet tar ut pensjon før de fyller 67 år. Dermed er pensjonsreformen blitt dyrere enn forventet.

Fra nyttår ble pensjonssystemet lagt om, blant annet slik at man fra 62 år kunne ta ut full pensjon samtidig som man fortsatt i full jobb.

Politikerne er blitt stadig mer bekymret for en utvikling der det blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, og målet med reformen var derfor å få folk til å stå lenger i arbeid.

Regjeringen regnet med at de nye mulighetene i første omgang ville føre til merutgifter på 1,9 milliarder kroner, siden seks årskull ville få muligheten det året reformen ble innført, skriver Aftenposten.

Men da det reviderte budsjettet ble lagt fram i mai, viste statistikken at langt flere hadde benyttet anledningen. I stedet for 11.000 som var anslått, ble anslaget økt til 22.000 og kostnadene til 4,1 milliarder kroner.

Tall Aftenposten har fått fra Nav tyder på at antall tidligpensjonister var økt til over 24.000 ved utgangen av juni.

De nye tallene har ført til problemer og kan bety mindre penger til andre områder som samferdsel, kultur, skole, barnehager miljø og andre formål enn det regjeringen hadde lagt opp til.

På lengre sikt betyr det mindre økonomisk at mange tar ut pensjonen tidlig, siden det totale pensjonsbeløpet over en antatt livstid er likt, og pensjonistene vil få mindre i året senere.

Det som imidlertid bekymrer er om mange av dem som tar ut tidligpensjon, også slutter å arbeide. Da blir det større utgifter og mindre skatteinntekter, ifølge statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet.

Foreløpig tyder tallene på at over halvparten blir stående i arbeid når de tar ut tidligpensjon, enten i heltid eller deltid.