Høyre vil redusere skatten for bedriftseiere

Høyre mener statens inntekter fra skatt på arbeidende kapital er blitt doblet i tida med rødgrønn regjering. Partiet mener skatten er urettferdig, og får støtte av Senterpartiet.

– Fra 2006 til 2011 har skatteinntektene fra denne delen av formuesskatten økt fra 3,4 til 6,7 milliarder kroner. Det legger en ekstra byrde på norske bedrifter, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner, til Nationen.

Sanner mener denne skatten må reduseres, men har ikke tro på at regjeringen vil endre skattepolitikken med det første. Han er blant annet oppgitt over måten formuesskatten blir regnet ut – at den for eksempel skal betales uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd.

– Når bedrifter som går i underskudd må betale formuesskatt, viser det hvor urettferdig denne skatten rammer. Regjeringen straffer private arbeidsplasser, sier Sanner. Han kaller regjeringens politikk treffsikker dersom målet er å ødelegge for næringslivet.

Sanner får støtte av Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som understreker at Sps skatteprinsipp for privatpersoner er skatt etter evne. Formuesskatten rammer mer rettferdig enn eiendomsskatten, og derfor bør den ikke fjernes helt.

– Men i dag betaler en rekke personer formuesskatt uten å ha arbeidsfrie inntekter av formuen, tvert imot. Sp vil fjerne formuesskatten for avskrivbare driftsmidler for selvstendig næringsdrivende. Dette har vi i regjering ikke fått gehør for, sier han.

Torgeir Micaelsen, som leder Stortingets finanskomité for Arbeiderpartiet, sier regjeringen har gjort mye for å lette byrden på næringslivet, men erkjenner at formuesskatten ikke fungerer optimalt når man hører om en næringsdrivende som må ta ut utbytte for å betale skatten.

Et samlet næringsliv står sammen mot skatt på arbeidende kapital.