SV langt under sperregrensa Høyre fosser fram

Mens Høyre hopper godt over 30-tallet og puster Arbeiderpartiet i nakken, stuper SV langt under sperregrensa på Vårt Lands måling for september.

Høyre vant kampen om fylkene

Høyre ligger an til å få fylkestoppen i ni fylker etter valget, mens Arbeiderpartiet får åtte. I to fylker får trolig Senterpartiet fylkesordføreren.

Det er Kommunal Rapport som har laget oversikten over fylkesordførere – og fylkesrådsledere der det er parlamentarisme. Også Oslo er med i oversikten, selv om det her er byrådsleder.

I hovedstaden startet de borgerlige partiene samtalene om byrådsmakta torsdag. Alt tyder på at Stian Berger Røsland (H) fortsetter som byrådsleder, mens Fabian Stang (H) går på en ny ordførerperiode.

I Vestfold er Høyre det største partiet, og det ligger Per Eivind Johansen (H) an til å fortsette som fylkesordfører. Partiet har allerede sikret seg ordførerstolen i Aust-Agder (Bjørgulv Sverdrup Lund), Vest-Agder (Terje Damman), Buskerud (Morten Eriksrød), Hordaland (Tom-Christer Nilsen), Rogaland (Janne Johnsen) og Troms (Terje Olsen). Akershus avgjør denne uka om det blir parlamentarisme. Nils Aage Jegstad (H) ligger an til å bli fylkesordfører, og blir eventuelt fylkesrådsleder.

Arbeiderpartiet har allerede sikret seg fylkesordførerne i Østfold (Ole Haabeth), Oppland (Gro Lundeby), Nord-Trøndelag (Ingvild Kjerkol), Sør-Trøndelag (Tore O. Sandvik) og Møre og Romsdal (Jon Aasen). I tillegg ligger partiet an til å ta styringen i Hedmark (Sven Borkhus), Finnmark (Runar Sjåstad) og Nordland (Odd Eriksen – fylkesrådsleder).

Tidligere statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) blir ny fylkesordfører i Telemark, mens Jenny Ellaug Følling fra samme parti ligger an til å gå til topps i Sogn og Fjordane.

På målingen, der 1.000 personer er spurt hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen, får Høyre 31,3 prosents oppslutning. Erna Solbergs parti, som var kommunevalgets klare vinner for en drøy uke siden, fosser fram 8,1 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet faller tilbake 2,9 prosentpoeng og får 32,5 prosents oppslutning.

Verre er situasjonen for kriserammede SV, som faller hele 1,9 prosentpoeng til 3,0 prosents oppslutning. Nedgangen er på hele 38 prosent. Frp faller 5,9 prosentpoeng til 13,3 prosent.

– Jeg tror Kristin Halvorsens avgang har virket negativt på oppslutningen, ikke positivt. Selv om hun ikke er like populær som i sine stormaktsdager, har hun fortsatt et godt omdømme, sier valgforsker Anders Todal Jensen til avisa.

For de andre partiene er det disse endringene i målingen som Norstat har gjort for Vårt Land: Sp 6,4 (fram 1,8 prosentpoeng), KrF 4,9 (tilbake 0,1 prosentpoeng), Venstre 6,0 (fram 1,1), Rødt 1,4 (fram 0,1), andre partier får 1,1 (tilbake 0,4).