Redd brannfarlige naboer

Mange er bekymret for naboens forhold til brannsikkerhet, viser en ny undersøkelse.

Det er folk som har naboer vegg-i-vegg som er mest bekymret. Av de som bor i sameier eller borettslag, er 39 prosent litt engstelige, mens hele sju prosent sier de er ganske engstelige.

Undersøkelsen er gjort for If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka som pågår fram til helgen.

– Hvis du har en nabo som snakker om at han gjerne fikser det elektriske anlegget selv, kan det være grunn til ekstra årvåkenhet. Det samme gjelder single menn i sin beste alder som kommer hjem nattestid og skal ha seg en matbit før de legger seg, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If Skadeforsikring.

Eldre røykere utgjør også en stor sikkerhetsrisiko i et boligsameie, ifølge Juell-Andersen.

Også naboer har krav på privatlivets fred. Hvis du lurer veldig på hvordan det står til med brannsikkerheten på andre siden av veggen, finnes det metoder for å avdekke dette.

– Det enkleste er ofte det beste. Jeg vil anbefale å snakke åpent ut med naboen om brannfare og fare for spredning mellom nabohus eller leiligheter i et boligsameie. En påminnelse er absolutt av det gode. Selv en nabo som slurver med sikkerheten ønsker ikke å oppleve en brann, verken i sin egen bolig eller i boligsameiet, sier Juell-Andersen.

Pålagt tiltak
Fire av ti beboere i sameier og borettslag mener styret bør gå langt i å pålegge beboere å foreta brannforebyggende tiltakt, ifølge If-undersøkelsen.

Et boligselskap er underlagt samme HMS-lovgivning som et foretak, og styret er pålagt å gjennomføre risikoanalyser og skadeforebyggende tiltak.

– Det er styrets ansvar at rømningsveiene er ryddet og i orden. Døra til baktrappen skal kunne åpnes uten nøkkel. Dette er områder som har en tendens til å bli lagringsplass, noe som i seg selv øker brannfaren og snevrer inn rømningsveien, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Trapper og loft er fellesområde. Det er mer betent for et styre å sjekke inne i leilighetene til folk.

Hjelp eldre
– En god måte å kontrollere brannsikkerheten på er å få skriftlig bekreftelse fra hver beboer om at røykvarsler og håndslukker fungerer. Kontroll av håndslukkere kan gjøres ved at man hyrer inn firma og ber alle sette apparatet utenfor døren om morgenen, sier Kalheim.

Han anbefaler en aktiv tilnærming overfor eldre beboere.

– Det er ikke lett for en 80-åring å klatre opp på en taburett for sjekke batteriet i røykvarsleren. Mange eldre vil sette pris på at noen fra styret ringer på og tilbyr seg å sjekke. Da blir det en gest, ikke et signal om at man er bekymret, sier Dagfinn Kalheim.