Fortsatt mulig å kjøre uhindret fram til Stortinget

 måneder etter terrorangrepene er det omfattende mangler i beredskaps-Norge. Det er fortsatt mulig å kjøre uhindret fram til døra på Stortinget.

Ifølge VG som har sett nærmere på hvordan beredskapssituasjonen ser ut etter bombeaksjonen mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya, er det ingenting som hindrer kjøretøy fra å passere og stanse omtrent inntil døra på Stortinget. Samtidig er hele regjeringskvartalet sperret.

– Vi lager nå vår egen analyse av risiko og sikkerhet. Det er grenser for hvordan bygningen i sentrum av Oslo kan sikres fysisk. Men vi er åpne for å diskutere om det er ønskelig at man kan kunne kjøre over Løvebakken, og om det fortsatt skal tillates parkering bak stortingsbygningen, i Akersgata, sier stortingsdirektør Hans Brattestå til VG.

Manglene er omfattende både når det gjelder organisering, utstyr og trening. Avisa skriver at situasjonen for de 8.000 mannskapene i Sivilforsvaret er prekær. For utrykningsenhetene i politidistriktene er tilkallingen ved akutte situasjoner basert på tilfeldigheter. Politihøyskolen er fylt opp til randen, og både lese- og treningsfasiliteter er sprengt.

Politihelikopteret i Oslo kan bare fly 2,5 timer om dagen, de utplasserte helikoptrene i Afghanistan gjør at Forsvarets spesialkommando, 720-skvadronen, er skåret til beinet og samarbeidet mellom politiet og Forsvaret er fortsatt tungrodd.

– Sivilforsvaret er bygd ned, parallelt med at Heimevernet ikke lenger øver. Vi er servile hvis vi ikke innser at dette ikke er godt nok i dagens samfunn, sier Høyres André Oktay Dahl.

– Norge er ikke blitt tryggere, fastslår Frps Per Sandberg som er leder av Stortingets justiskomité.