BNL ber om snudd moms

BNL anmoder Finansdepartementet om å innføre snudd moms slik det er gjort i Sverige og Finland.

BNL viser til at snudd moms er et av punktene i handlingsplanen for Seriøsitetsforum i Byggenæringen. Byggenæringens Landsforening (BNL) viser til innslag i Dagsnytt atten tiursdag vedrørende snudd moms.

Administrerende direktør Ketil Lyng i BNL viser til at snudd moms er et av punktene i handlingsplanen for Seriøsitetsforum i Byggenæringen. I tillegg til BNL, består dette forumet av Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund, Politidirektoratet, Skattedirektoratet, UDI, Arbeidstilsynet, NAV, Forbrukerrådet, Maskinentreprenørenes Forbund og Vegdirektoratet. Så vel BNL som Fellesforbundet har tatt opp snudd moms i sine brev til Statsbudsjettet de siste årene, i følge Lyng.

BNL-sjefen sier at for bedriftene er det riktig at ordningen kan medføre noe mer administrativt arbeid.

– Erfaringer fra Sverige tilsier imidlertid at denne belastningen er svært liten. Gevinsten for bedriftene og samfunnet er langt større. Snudd moms vil i sterk grad bidra til en mer fair konkurranse når de lovlydige og seriøse bedriftene slipper å konkurrere mot bedrifter som bruker momssvindel som konkurransefortrinn. I tillegg til dette, vil ordningen bidra til at staten bygger opp om respekten for vårt kollektive ansvar for velferdssamfunnet, og det vil gi positive provenyeffekter, skriver Ketil Lyng i et brev til statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

Byggenæringens bedrifter er organisert i BNL, med medlemskap også i NHO. Snudd moms er foreslått innført kun for byggenæringen, der dype kontraktskjeder er karakteristisk.

- Når statssekretæren blant annet bruker NHOs motstand mot ordningen som årsak til at departementet er i tvil, finner vi dette uheldig. Det er BNL som i første rekke representerer byggenæringens spesifikke interesser. For øvrig er snudd moms også ett av vurderingspunktene i Handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet, der også NHO deltar, sier Lyng.

BNL anmoder departementet om å innføre snudd moms slik det er gjort i Sverige og Finland. Byggenæringen, både arbeidsgivere og fagorganiserte, ber om et regelverk som gjør det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs.