Stram finanspolitikk nødvendig

Byggenæringens Landsforening sendte onsdag brev til Finanskomiteen på Stortinget der de understreker betydningen av en fortsatt stram finanspolitikk, lav rente og mindre press på kronekursen.

– Det er viktig for den konkurranseutsatte industrien i byggenæringen, skriver adm. direktør Ketil Lyng i brevet

Uroen i finansmarkedene gjør at BNL ønsker å rette finanskomiteens oppmerksomhet mot noen sentrale problemstillinger, som de mener at komiteen må ta med seg ved behandlingen av statsbudsjettet for 2012. Ikke minst gjelder dette viktigheten av en stram finanspolitikk.

Som for byggenæringen for øvrig, falt markedet for byggevarer med nærmere 25 % i perioden 2009 og 2010 og for byggevareindustrien har det ikke kommet noen oppgang etter finanskrisen.

– Salget av byggevarer viser en ytterligere nedgang på 6 % i juni og 3 % i juli, justert for prisstigning. Import med direkte leveranser fra utlandet øker. En fortsatt sterk krone vil forsterke dette, skriver Lyng.

For treindustrien spesielt, er konkurranseevnen i forhold til svensk og finsk treindustri svekket og lønnsomheten er truet.

– Situasjonen er alvorlig, ikke minst fordi papirindustrien også rammes hardt. Råvaretilgangen for treindustrien blir nå vanskelig. Papirindustrien er kjøpere av det kvalitativt dårligste trevirke, men skogeiernes avvirkning er avhengig av at også de dårligste virkesortimentene har et godt marked. I tillegg kommer at treforedlingsindustrien er kjøpere av store mengder av treindustriens biprodukter. Denne avsetningen er nå svært problematisk. Det er tale om store og økonomisk viktige volumer, skriver han.

Den konkurranseutsatte delen av byggenæringen har gjennom de senere år fått en vesentlig vanskeligere situasjon som følge av at lønnsutviklingen har svekket konkurransekraften. Konkurranseutsatt industris lønnsevne er svekket og frontfaget som premissgiver for lønnsdannelsen utfordres.

– Det er derfor avgjørende for industrien at det føres en stram finanspolitikk slik at rentene holdes på et lavt nivå, at det settes inn tiltak for å redusere presset mot den norske krona og at finanspolitikken legger til rette for en lavere lønnsvekst i årene fremover, skriver Lyng.