Fellesforbundet vil tvinge andre til ansvarlighet

Fellesforbundet vil reformere tariffsystemet for å sørge for at andre yrkesgrupper holder seg på matta når lønna skal fordeles lokalt.

Kraftig motstand mot omstridt tariffreform

Fellesforbundets leder Arve Bakke møter kraftig motbør fra flere hold mot kravet om å tvinge funksjonærer og andre grupper inn i samme tariffavtale som hans egne medlemmer.

– Jeg er stygt redd for at det vil bli en splittelse i LO. Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) vil for eksempel gå ut av LO. At det kan komme røster hos oss i Handel og Kontor, ser jeg ikke bort fra, sier forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor til Avisenes Nyhetsbyrå.

Det brygger opp til en voldsom strid blant forbundene som organiserer de såkalte funksjonærene – ingeniører, arkitekter, arbeidsledere og folk som har arbeidsplassen sin på et kontor. Leder Arve Bakke i Fellesforbundet mener disse gruppene har sterkt sviktende lojalitet til rammene som settes i frontfagoppgjøret, og vil tvinge dem på geledd ved å reformere tariffsystemet. Men også arbeidstakere i offentlig sektor reagerer på forbundslederens utspill i forkant av landsmøtet i oktober.

Bakke må ta inn over seg at den tradisjonelle industriarbeideren får stadig mindre betydning for norsk økonomi, mener Unio-leder Anders Folkestad.

– Det er en naturlig utvikling som ikke er til å stoppe. Vi får et stadig mer kompetansebasert og teknologisk orientert arbeidsliv. Det tradisjonelle frontfaget blir svakere og svakere, både når det kommer til antall personer og betydning for økonomien, sier han til NTB.

– Dagens tariffsystem er ikke lenger bærekraftig. Dette forslaget er en erkjennelse av at noe må gjøres, sier leder Arve Bakke i det mektige Fellesforbundet til NTB.

Han har sett seg lei på at yrkesgrupper som ikke omfattes av verkstedoverenskomsten henter ut mer enn det som blir definert som forsvarlig i det sentrale oppgjøret, frontfagsoppgjøret. Derfor foreslår han grunnleggende endringer i tariffsystemet som vil medføre at flere yrkesgrupper på samme arbeidsplass vil bli omfattet av samme tariffavtale og dermed like ansvarlige for ikke å sprenge rammen.

Saken kommer trolig til å bli den viktigste når Fellesforbundet samles til landsmøte i Oslo den andre uka i oktober. Dersom tariffreformen skal settes ut i livet må den til sjuende og sist vedtas av LO-kongressen tidligst i 2013.

Funksjonærene dra fra

Lønnsstatistikk de siste årene viser at nettopp funksjonærene har gått mer opp i lønn enn sine kollegaer «på gølvet». Sistnevnte er i stor grad bundet av rammene i frontfagsoppgjøret – hvor arbeidsgivere og arbeidstakere i industrien forhandler seg fram til hvor stor lønnsøkningen kan være uten at konkurranseutsatt næring blir skadelidende.

– Det er arbeidsgiverne i norsk industri, som sier hvor stor rammen bør være. Så prøver vi å tøye den litt gjennom forhandlinger. Men til slutt må det være den rammen vi kommer fram til som gjelder, enten det er for Fellesforbundet, Handel og Kontor, NITO, Tekna eller FLT. Det er jo ikke sånn at arbeidsgiverne plutselig har mer penger å dele ut et par-tre uker etter det sentrale oppgjøret, sier Bakke.

De andre forbundene Bakke nevner organiserer blant annet ingeniører (NITO og Tekna), arkitekter (Tekna), arbeidsledere og såkalte tekniske funksjonærer (FLT).

Sprenger rammene

Bakke peker på at også offentlig sektor har vært lønnsdrivende de siste årene. Han advarer mot at lojaliteten til dagen tariffsystem er sviktende.

Etter hovedoppgjøret i våres satte frontfaget rammen til 3,6 prosent, men da staten og kommunene var ferdige med sine forhandlinger hadde de skaffet seg rammer på henholdsvis 3,7 og 4,5 prosent. Industrifunksjonærenes lønnsvekst i år er beregnet til 4,3 prosent av Teknisk beregningsutvalg, men det er betydelige variasjoner mellom forskjellige grupper i det private næringslivet. Ansatte i bank og forsikringsbransjen fikk 5,9 prosent mer i lønn.

Vårens oppgjør fikk bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk industri til å advare mot at vi nærmer oss «lønnsrammer som bare hører hjemme i en høykonjunktur». Da var det gått bare et par år siden partene i arbeidslivet ble enige om vise moderasjon fordi bankvesenet og industrien var rammet av den verdensomspennende økonomiske krisen.

Sviktende lojalitet

Bakke frykter nå for lojaliteten til tariffsystemet, ikke bare hos andre arbeidstakergrupper, men også blant sine egne medlemmer.

– Hvorfor skal de gå i front og vise ansvarlighet når alle andre grupper får mer enn dem? Noen må gå i front fordi det må settes en ramme for hva Norge har råd til å påføre industrien av økte personalkostnader. Men det er ikke lenger innlysende at de som i dag har fått oppgaven med å være frontfag, faktisk vil være det i framtida, sier Bakke. (©NTB)