IMF ser svart på verdensøkonomiens framtid

Verdensøkonomien er hardere rammet enn tidligere anslått. Det internasjonale pengefondet (IMF) ber europeiske ledere ta seg sammen for å løse krisen.

– Det er en utbredt oppfatning at politikerne ligger ett skritt bak det som skjer i markedene, sa IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard på en pressekonferanse tirsdag.

– Europa må ta seg sammen, fortsatte han.

Det internasjonale pengefondet hadde da kunngjort sine nye prognoser for den økonomiske veksten verden over, noe som ikke var en spesielt optimistisk lesning.

Utsikten for vekst i verdensøkonomien ser nå enda svartere ut enn for bare noen måneder siden, og IMF senker vekstprognosene for i år og neste år.

IMF regner nå med at verdens samlede produksjon kommer til å øke med 4,0 prosent både i år og neste år. Det er en nedjustering på henholdsvis 0,3 og 0,5 prosentpoeng sammenlignet med anslagene fra juni.

Ifølge beregningene kan det ikke ventes noe særlig fart i veksten før mot slutten av neste år.

Italiensk trøbbel

De 17 landene i eurosonen har store utfordringer. Her ventes veksten å falle med 0,4 prosentpoeng i år til 1,6 prosent, mens den neste år faller med et halvt prosentpoeng til 1,1 prosent.

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's har nå nedgradert Italias statsgjeld, noe som er med på å tilspisse krisen i eurosonen ytterligere.

– Italia er et større problem enn Hellas, sier Kathy Lien, som leder GFTs avdeling for valutaforskning i New York.

IMF varsler også at Europa og USA kan gå inn i en resesjon neste år om ikke de økonomiske problemene, som også kan spre seg til resten av verden, blir håndtert.

Ustøtt i USA

Veksten i verdens største økonomi, den amerikanske, nedjusteres med om lag ett prosentpoeng til 1,5 prosent i år og 1,8 prosent neste år.

– Den amerikanske økonomien sliter med å skaffe seg et stødig fotfeste, med treg vekst og lang vei mot bedring i jobbmarkedet, kommer det fram av IMFs rapport.

I Japan er det i år negativ vekst på grunn av naturkatastrofen i mars, med jordskjelv, tsunami og atomkatastrofe. Det fører til en negativ vekst på 0,5 prosent, en noe mindre nedgang enn tidligere fryktet.

Kina kommer til å fortsette å være motoren i verdensøkonomien, men også her ligger veksten an til å gå noe svakere enn tidligere ventet. Veksten neste år anslås til 9 prosent, et halvt prosentpoeng lavere enn tidligere prognoser.