167 tonn med stål til taket over slottstaket

Tak over tak-konstruksjonen til Det kongelige slott er ferdig, og det er ikke småtterier. 167 tonn med stål er på plass, og snart skal duken trekkes over. Da kan arbeidet med å reparere slottstaket starte.

Fakta

Åtte fundamenter i armert betong, 4 x 6 meter

Sju stålkjernepeler i hvert fundament, 10-11 meter lange, ned i fjell

Åtte ståltårn, fire stk. á 24,2 meter og 7116 kg, fire á 30,0 meter og 9300 kg

Åtte dragere, fire stk. á 26,5 meter og ca 5000 kg, fire á 34,8 meter og 8148 kg

38 takstoler med et spenn på 31,5 meter. Hver seksjon består av tre takstoler og veier 3211 kg

Statsbygg skal rehabilitere slottstaket. Det er lekk, og fuktighet har gitt råteskader både i bordtaket og bærende konstruksjoner. For å gjennomføre arbeidet settes det opp et midlertidig, frittstående tak som hviler på åtte pilarer utenfor slottets vegger. Et tak over taket skal altså hindre at det regner inn på slottet i rehabiliteringsperioden og skal gi gode arbeidsforhold for dem som skal utbedre taket. Selve stålkonstruksjonen er klar, mens plastduken kommer på plass om noen dager.

Store dimensjoner

Det er enorme dimensjoner på konstruksjonen. 24-30 meters ståltårn, i alt åtte stykker, er plassert på fundamenter i armert betong rett utenfor slottet, og ståltårnene er ikke festet til slottsveggene på noen måte. Fundamentene er sikret med 10-11 meter lange stålkjernepeler. Mellom ståltårnene hviler åtte dragere med en gjennomsnittslengde på 31 meter, og på toppen er det 38 takstoler. Totalt veier denne tak-over-tak-konstruksjonen over 167 tonn.

- Ja, det er stort. For det første er slottet en veldig stor bygning. For det andre ville vi ikke bolte fast konstruksjonen til selve slottet; vi ville at den skulle stå fritt. Hvis ikke, hadde det blitt betydelige sår i veggene, som det ikke hadde vært mulig bare å “flikke på”. Vi måtte da ha pusset opp hele fasaden etterpå, og det er et helt annet prosjekt, forteller prosjektleder Oddvar de Brucq.

- For det tredje skal konstruksjonen stå imot ruskevær, og det er lagt til grunn den skal tåle en såkalt 50-årsvind. Dermed blir det store dimensjoner, sier de Brucq.

Fasaden

Både fra Slottets og Statsbyggs side har det vært et sterkt ønske om ikke å dekke til fasaden i byggeperioden, og slik har det blitt. Det blir tak over tak, men ikke presenning eller duk mellom ståltårnene.

- Slottet er en ærverdig bygning, og med en slik løsning fremstår den verdig også i byggeperioden. Det er fint for alle dem fra inn- og utland som tar turen til slottsplassen. Det er også viktig med tanke på sikkerhet og på lysforholdene for dem som har sin arbeidsplass på slottet, påpeker de Brucq.

 - Tak over tak-konstruksjonen gjør det mulig å holde fasaden synlig og åpen, sier han.

Statsbygg gjennomfører prosjektet i nært samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren, og arbeidet er forventet å pågå i 2011 og 2012. Kostnadsrammen for prosjektet er 112,6 millioner kroner.