Statsbygg vant frem i diettsaken

Statsbygg og Peab har vært uenige om diettsatsen til 20 litauiske glassmontører. Partene ble derimot enige om å bringe saken inn til Fellesforbundet og Glass- og fasadeforeningen, og nå er svaret klart.

Statsbygg melder tirsdag at de fikk medhold på alle punkter.

Bakgrunn for tvisten var om de litauiske arbeiderne skulle ha diett i tråd med norsk tariff når de jobbet for en underleverandør i forbindelse med nytt bygg for sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Statsbygg krevde dette, noe Peab bestred.

Følge norske bestemmelser
- Vi i Statsbygg er krystallklare på at norsk regelverk skal følges på våre byggeplasser. Det er urimelig at utenlandske arbeidere ikke skal få norske diettsatser så lenge arbeidet blir utført her i landet. Dette gir også forutsigbare og like konkurransevilkår, sier avdelingsdirektør Nina Rønning i Statsbygg.

Statsbygg er byggherre for det nye anlegget til sykepleierutdanningen i Oslo og har engasjert Peab som hovedentreprenør. For å utføre glass- og aluminiumsfasadene på prosjektet, har Peab engasjert den litauiske fasadeentreprenøren Staticus. Statsbygg har i kontrakten med Peab et krav om at lønns- og arbeidsvilkår skal være på nivå med minstenivået i tariffavtalen på området

I henhold til kontraktens bestemmelser gjennomførte Statsbygg i mars kontroll med dokumentasjon av lønns- og arbeidsvilkårene for arbeidstakere i Staticus. Kontrollen avdekket brudd på bestemmelsene i den såkalte Glassoverenskomsten om minstesats på diett, og Statsbygg krevde overfor Peab at de skulle ordne opp med sin underleverandør.

Peab var uenig i tolkningen i Glassoverenskomsten og ville ikke imøtekomme kravet.

Glassoverenskomsten
Kontrollen viste at Staticus betalte 70 kr per arbeidsdag i diett. Peab mente at minstesatsen oppgitt i Glassoverenskomsetn ikke var relevant for dette forholdet, mens Statsbygg fastholdt kravet på minimum 291,50 kroner sju dager i uken. Peab foreslo etter diskusjoner med Statsbygg å øke diettsatsen til 189 kroner per arbeidsdag.

Statsbygg og Peab ble i sommer enige om å be partene i Glassoverenskomsten om å tolke bestemmelsene om diett. Partene i overenskomsten er Fellesforbundet og Glass- og fasadeforeningen.

Nå har de to partene kommet med en konklusjon i saken. Statsbyggs syn har vunnet frem. Det betyr at Peab som Statsbyggs kontraktspart, må sørge for at litauerne får 291, 50 kroner om dagen i diett.

- Det er bra at det nå er avklart. Nå tar Peab tak i saken og ordner opp overfor de litauiske glassmontørene. Så kan vi jobbe sammen om å ferdigstille et flott bygg for Høgskolen i Oslo, sier Nina Rønning.

Glad for avklaring

Direktør kommunikasjon og samfunnskontakt Line Fredriksen i Peab Norge sier i en kommentar at de hele veien har ønsket å følge gjeldende regler og bestemmelser, og at de ikke har gjort noe ulovlig.

– Dette er en sak som har flere sider, og det er bra at den nå er etterprøvd. Vi tar avgjørelsen til etterretning, og har gitt vår underleverandør beskjed om å etterbetale diettpengene til de 22 arbeiderne det gjelder, sier Fredriksen til Byggeindustrien.

Hun sier at Peab er fornøyd med at denne saken nå er avklart, og at de hele veien har samarbeidet godt med Statsbygg i denne saken.