Svindel satt i system

Det er ikke grenser for kreativitet når det gjelder å unndra seg skatter og avgifter. De store multinasjonale selskapene har mange tusen datterselskaper i skatteparadiser som sørger for at penger gjemmes vekk. Undersøkelser som Skatteetaten har gjort viser at moms undras i stor stil også i Norge.

Gjennom flere år har Byggenæringens Landsforening (BNL) bedt Finansdepartementet endre momsreglene for byggenæringen for å komme momssvindel til livs. Nå er det på tide at noe skjer.

- Skal vi få bukt med dobbeltfaktureringen, må vi rett og slett fjerne muligheten til å unndra moms, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Lågøyr viser til at dette kan gjennomføres ved å innføre såkalt sisteledds moms.

Dette vil gjøre det enklere for bedriftene samtidig som inntektene øker for staten. Saken ligger nå hos Finansministeren. Han bør snarest ta denne saken ut av skuffen.

Vi vet at svart arbeid og svindel av moms fører til en betydelig konkurransevridning i det norske samfunnet.

For vår del ser vi dette også i sammenheng med de ROT-fradrag man har i Sverige. Der er mye av det svarte markedet blitt borte. Alle synes å være fornøyd bortsett fra dem som er opptatt av å svindle både andre og samfunnet.