Useriøse kredittforetak risikerer tvangsmulkt

28 låne- og kredittselskaper kan vente seg en tøffere tone fra Forbrukerombudet. Ulovlig markedsføring kan utløse tvangsmulkt.

Forbrukerombudet har sett set lei på useriøse kredittforetak. Selskapene opplyser ikke i sin reklame om hva som er effektiv rente og hvor mye lånet eller kredittkortet koster.

– Vi vil at alle skal følge reglene og oppgi skikkelige prisopplysninger. Da kan kundene se hva som blir de reelle kostnadene og enkelt sammenligne de ulike aktørene, sier fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet.

Tvangsmulkt

De 28 selskapene har enten brutt markedsføringsloven eller markedsføringsbestemmelsene i finansavtaleloven. Forbrukerombudet varsler nå en tøffere tone overfor aktørene som fortsatt markedsfører seg uten de nødvendige prisopplysningene.

– Vi prøver å få til frivillige ordninger, men hvis vi ikke enige kan det bli aktuelt å gi tvangsmulkter, sier Gjedrem.

Ombudet vil også kreve dokumentasjon for at de prisene som oppgis faktisk er riktige og representative.

Flere kontroller

I en kontroll gjennomført 7. juni ble det avdekket ulovlig markedsføring i til sammen 36 selskaper. I august gjennomgikk Forbrukerombudet markedet på nytt, og fant denne gangen 28 tilfeller av lovstridig markedsføring. Disse får nå brev fra ombudet med krav om endringer i markedsføringen.

– Vi ser at de store aktørene har innordnet seg lovverket, men at de mindre og useriøse henger igjen, sier Gjedrem.

Ofte dreier det seg om internettannonser fra ulike nettsteder som formidler eller tilbyr forbrukslån og kredittkort.

Forbrukerombudet varsler at de vil følge aktivt med og fange opp aktører som eventuelt skulle prøve seg med nye, ulovlige annonser.

I fjor ble det gjort endringer i Finansavtaleloven som innebærer at all markedsføring av kredittavtaler skal inneholde faste opplysninger om kredittens kostnader.