Sykefraværet øker

Sykefraværet steg andre kvartal i år sammenlignet med året før. Størst økning i sykefraværet er det i offentlig administrasjon.

Sykefraværet er på 6,5 prosent. Det er en økning på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med andre kvartal i fjor.

– Selv om vi har fått en økning i sykefraværet, er nivået omtrent det samme som før 2009. Da fikk vi en kraftig økning, etterfulgt av en betydelig reduksjon i 2010, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Det er det legemeldte fraværet som øker mest, fra 5,5 prosent til 5,7 prosent. Det egenmeldte sykefraværet er uendret og utgjør 0,8 prosent.

Ansatte i kommunal forvaltning har det høyeste sykefraværet, med 7,5 prosent. Offentlig administrasjon har totalt et fravær på 4,7 prosent, men er den bransjen som har hatt størst økning siste året, med en oppgang på 8,2 prosent.

Andelen graderte sykmeldinger har vært stigende de siste årene. I andre kvartal i fjor var andelen 22,5 prosent. I år har andelen økt til 24 prosent.

Det er en målsetting i IA-avtalen (avtalen om et inkluderende arbeidsliv) å redusere det legemeldte sykefraværet med 20 prosent sammenlignet med andre kvartal 2001. Nå er det ifølge Nav redusert med 10 prosent.