BNL: - Momsreglene må endres

En undersøkelse fra Skatteetaten viser det BNL har hevdet hele tiden, nemlig at moms undras i stor stil. Gjennom flere år har BNL bedt Finansdepartementet endre momsreglene for byggenæringen for å komme momssvindel til livs.

- Skal vi få bukt med dobbeltfaktureringen, må vi rett og slett fjerne muligheten til å unndra moms, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Lågøyr viser til at dette kan gjennomføres ved å innføre såkalt sisteledds moms.

- Skal vi få bukt med dobbeltfaktureringen, må vi fjerne muligheten til å unndra moms. Det kan vi gjøre ved at det kun er det siste leddet i kontraktskjeden som betaler moms til staten, mens underleverandørene ikke er momspliktige på tjenesteleveransen.

En slik ordning vil være en forenkling for bedriftene og samtidig øke inntektene til staten. BNL har foreslått for Regjeringen at det innføres en sisteledds moms – og skatteetaten har støttet BNLs forslag.

- Saken ligger på Sigbjørn Johnsen sin pult, men så langt har det skjedd svært lite, sier Audun Lågøyr.

Ber om rettferdig konkurranse
BNL ønsker et regelverk som gjør at de seriøse bedriftene ikke møter en skjev konkurranse fra useriøse bedrifter, som bruker momssvindel som konkurransefortrinn. Fellesforbundet, Skatteetaten og de øvrige myndighetene som deltar i Byggenæringens Seriøsitetsforum mener det samme. Kravet om sisteleddsmoms er sendt ut på høring og har fått stor støtte. Finansdepartementet har gått så langt at de sier de vil vurdere det som et tiltak mot økonomisk kriminalitet.

Tap for stat og næring
- Det er alvorlig at Regjeringen bruker så lang tid på å få fram et forslag som fjerner mulighetene for å unndra moms. Sisteledds moms gjør det enklere for bedriftene, samtidig som inntektene til staten vil øke. Dagens momsregler gjør at det offentlige taper store beløp, sier Lågøyr.

Han fastslår at økt seriøsitet i byggenæringen med sisteledds moms vil ha en positiv effekt. Erfaringene fra Finland og Sverige med tilsvarende ordning viser at seriøsitetsarbeidet gir over en halv milliard ekstra i statstassen.

- At politikerne ikke klarer å bestemme seg og prioritere dette, er til skade både for næringen og statskassen, sier Audun Lågøyr i BNL.