Kraftig økning i feil på varmepumper

Stadig flere svenske forbrukere oppdager feil på sine varmepumper. Utviklingen bekymrer både forsikringsselskaper og forbrukerrepresentanter.

Hvert år får titusener av huseiere problemer med varmepumpene sine, og det svenske forsikringsselskapet Folksam har i flere år pekt på det voksende problemet. Antall feil økte med 92 prosent i 2009.

– De mange feilene som er funnet på varmepumpene, er helt unikt. Antall feil ved andre produkter som vaskemaskiner og kjøleskap er mye lavere, sier Jan Snaar, tidligere miljøsjef i Folksam.

Kostbart

– Varmepumper er en bra og smart miljøinvestering, og derfor er det ekstra trist med de mange feilene. Satser man titusenvis av kroner på et anlegg, ønsker man at det skal fungere, fortsetter Snaar.

Problemene med varmepumpene har kostet både forbrukerne og forsikringsselskapene dyrt.

– Jeg fikk store tilleggskostnader da pumpen sviktet midt på vinteren. Det ble en ekstrautgift på 6.000 kroner fordi jeg var tvunget til å varme opp huset med olje de tre månedene det tok å få pumpen reparert, sier Kerstin von Plato fra Perstorp i Sverige.

Undersøker

Bransjeorganisasjonen Svenska Värmepumpsföreningen (Svep) reagerer også på den negative utviklingen.

– Det har vært en kraftig økning i antall feil de siste årene. Vi har, sammen med medlemsbedriftene, startet en utredning, sier presseansvarlig i Svep, Anne-Lee Bert Stam.