Rica Bakklandet Hotel

Rica Bakklandet Hotel

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum inkl mva:
150 mill kroner

Bruttoareal: 8.000 kvm hotelldel, 8.000 parkeringsdel

Byggherre:
KLP Næringsbygg Trondheim

Byggherreombud: Cowi

Totalentreprenør:
NCC Construction

Arkitekt: Madsø Sveen Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB; RIR, RIVA og RIBr: Rambøll Norge - RIV: Teknisk Ventilasjon - RIE: Istad Tekniske Elektro Eksperten

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Nidaros Oppmåling - Rivning og Grunnarbeid: AF Decom - Grunnarbeider UE: Anleggsmaskiner - Peling: Kynningsrud - Forskaling: Doka Norge - Stål/armering: Celsa Steel Service - Betongelementer og stål: Contiga - Tynnavretting: Rakon Bygg - Smed og stål: Byggmetall - Taktekking: Takservice - Fasader: Malmerk Fassaadid - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Blikkenslager: Mesterblikk - Solavskjerming: Vental avd Trøndelag - Systemhimlinger: Moelven Nordia - Maler og tepper: Malerfirma M. Hoøy - Mur, puss, flis: Johannessen & Hagen - Baderomskabiner: Parmarine - Rørlegger: Kjell Øien - Elektro: Istad Tekniske Elektro Eksperten - Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon - SD-anlegg: Schneider - Branntetting: RH Prosjekt - Lås og beslag: Møller Undall - Dører: SSC Joinex - Dørmontasje: Johnsen Byggservice - Møbler: SIAS - Kjøkken: HTH Kjøkken - Heiser: Starlift - Stillas: Aktiv Stillas - Byggevarer: Optimera - Byggvask: NRS Temporært - Mottak byggavfall: Veolia Miljø

Nyåpnete Rica Bakklandet Hotel har 169 rom og en stor restaurant-
avdeling.

Rica Bakklandet Hotel er et fullservice-
hotell med høy standard. Det har sju suiter, fem av dem oppkalt etter kjente trøndere fra idrett og kulturliv (Hjalmar Andersen, Toralf Engan, Nils Arne Eggen, Arve Tellefsen og Ellinor Flor).

150 millioner kroner
Hotellet er på 7.600 kvadratmeter og ligger dels ved Nidelvas bredd og dels over et parkeringshus på 8.600 kvadratmeter mot Innherredsveien på nedre Bakklandet. Det er tegnet av Madsø Sveen Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av NCC Construction AS. Tiltakhaver er KLP Næringsbygg Trondheim AS. NCCs kontraktssum er 150 millioner kroner inkl mva. 17 av rommene er beregnet for gjester med nedsatt bevegelsesfunksjon. Direktør ved hotellet er Geir Blichfeldt.

Krevende grunn
Prosjektleder Terje Holst i NCC Construction forteller at grunnen består av leire og at bygget derfor står på en bunnplate og fundamenter fra et tidligere bygg på tomten. Det er i tillegg til eksisterende peler også satt ned 75 nye peler, som går ned til 25 meter. Bygget er tilnærmet rektangulært og består av to bryggegårder med en glassgård mellom. Mot Nidelva har hotellet seks etasjer. Det er to etasjer med hotellrom over parkeringsbygget i bakkant av hotellet.

Bærende konstruksjon er i stålbjelker og hulldekker. Deler av konstruksjonen fra tidligere bygg på tomten er beholdt og bygget videre på. Taket er skrånende og har båndtekking av forpatinert sink. Fasadene har luftet kledning med mokkafargete komposittplater med fineroverflate. Ut mot Nidelva har hotellet en stor glassfasade.

De fleste rommene har teppegulv. Noen har parkett. Det er faste himlinger i hotellrommene og systemhimlinger i fellesareal. Hotellet har universell utforming.

Lavenergibygg klasse A
Elementbygging ga rask byggetid. Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme før innkledning. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i tre belagt med aluminium. Både vinduene og glassfasaden i fronten har selvrensende glass. Platekledningen er tilnærmet vedlikeholdsfri, så bygget har et enkelt og rimelig vedlikehold.

Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på varmepumpe mot elvevann, supplert med fjernvarme.

Baderommene er levert som baderomskabiner og har elektrisk gulvvarme.

Dette er det første norske hotellet med energimerking i klasse A. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,0. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 120 kWh. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har effektiv varmegjenvinning. Hotellet er fullsprinklet. Solavskjerming skjer med soldempende glass og utvendige persienner.

Terje Holst sier at de to største utfordringene i dette prosjektet var stor grad av rehabilitering, trang byggeplass, lite riggområde utenfor bygget og grunnforhold.

– Vi har tatt opp forurensete masser som er kjørt til deponi. I gjennomsnitt har det vært 130-150 arbeidere i aktivitet på byggeplassen. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Vi tar med oss økt kompetanse i vurdering av grunnforhold, arbeid med tekniske føringer i lave etasjehøyder og logistikk i arbeidet på en trang tomt med trafikk på to sider, nabo på den tredje og elva på den fjerde. Vi har under byggeprosessen hatt et meget godt samarbeid med Rica og KLP Eiendom.

Skape tilknytning
Arkitekt Morten Nilsen i Madsø Sveen Arkitekter AS forteller at bryggedelen inngår i bryggerekkene langs Nidelven, mens parkerings-huset forholder seg til husrekkene langs Innherredsveien og Nedre Bakklandet.

– Intensjonen med bryggemotivet er å skape en tilknytning til de tradisjonelle bryggene i rekken langs Nidelven, men samtidig fremstå som nye og moderne gjennom materialbruk og detaljering.

– Sokkeletasjen mot elven er trukket inn for å gjøre plass til gangpromenaden langs elvebredden fra Nedre Elvehavn til Bakklandet.

Øverste etasje i parkeringshuset er trukket noe inn fra ytterkanten og gitt en avfaset takform for å minske høydevirkningen mot naboskapet. Høydene varierer rundt bygget for å tilpasses eksisterende bygg omkring.

Eksteriøret er tilpasset fargeskalaen til den eksisterende bebyggelsen. Det har vært viktig å dempe fargebruken i forhold til Bakke bro, slik at broen fremstår klart med sine konstruksjoner og brovoktertårn.

Interiøret spiller sammen med eksteriøret i en blanding av det noe rustikke og forfinede. Publikumsarealene har en fin variasjon av åpne, luftige rom og de mer intime.

Tekt og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter