Quality Hotel Waterfront

Quality Hotel Waterfront

Sted: Aspøya, Ålesund

Prosjekttype: Hotellbygg kombinert boliger og næringsareal.

Prosjektkostnad inkl. mva: Hele prosjektet ca 420 mill. kr. Hotellet m/konferanse ca. 250 mill. kr.

Bruttoareal: Hele prosjektet ca. 20.500 kvm. Hotellet 8.350 kvm, konferanse 1.100 kvm

Byggherre: Wenaas Kapital

Totalentrepriser: K. Nordang (bygg) og YIT (teknisk)

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt: Link Arkitektur Landskap

Rådgivere: Bygge- og brannteknikk, akustikk, miljørådgivning: Rambøll Norge - RI VVS: Riksheim Consulting - RI El: Karl Kvalsund

Underentreprenører og leverandører: Rivearbeider: AF Decom - Grunnarbeider: Busengdal Transport - Peling: FAS Fundamentering - Lås og beslag: TrioVing - Flisarbeider: Malermestrene Nielsen og Mele - Leverandør flis: FagFlis Ålesund - Systemvegger og -himlinger: Moelven Nordia - Blikkenslagerareider: Langvas Blikk - Trapper og rekkverk: Midthaug - Taktekking: Vestlandstak - Glassarbeider/trevinduer: Ove Straumsheim - Vinduer Pakkhuset og Jugendhuset: Nordvestvinduet - Malerarbeider: M. Uggedal - Brannmaling: Brannmaling Nordvest - Oppmåling og stikning: Longvas Oppmåling

Den som booker seg inn for en natt på nyåpnede Quality Hotel Waterfront i Ålesund går inn i et bevaringsverdig jugendhus fra 1920-tallet og ender opp i et åpent og luftig hotell fra 2011.09.19.

Det er store arkitektoniske kontraster i det nye hotell-, nærings- og leilighetskomplekset i den noe slitne bydelen Aspøya i Ålesund: Jugendstil er matchet med et gammelt pakkhus og Link Arkitektur’s rene, moderne linjer. Her utvikler Wenaas Kapital AS et helt kvartal. Det er på høy tid, for bydelen på Norges kanskje tettest befolkede øy (3.100 personer på 0,6 kvadratkilometer) nærmest skriker etter fornyelse.

Foreløpig er bare hotellet ferdig. Det er blitt et av Ålesunds største hoteller med 196 rom. 1200 kvm konferanselokaler, parkeringshus for 170 biler, næringsarealer for blant andre Det Norske Veritas og 22 leiligheter for salg blir ferdigstilt i perioden oktober 2011-februar 2012. Det er et utbyggingsprosjekt til 420 mill kr, får Byggeindustrien opplyst av styreleder Nils Eirik Wenaas.

–14 av de 22 leilighetene er allerede solgt. Det er leiligheter i størrelse 50-140 kvm, alle med balkong, sjøutsikt, høy bygningsmessig kvalitet – og det er gangavstand til sentrum, sier Wenaas.

Kvadratmeterprisen ligger på rundt 40.000 kroner.

Hotelleiendom
Han er arbeidende styreleder i Wenaas Kapital AS. Wenaas-familien fra Måndalen i Romsdal bygde seg opp på konfeksjonsindustri. Nå er de helt ute av konfeksjon. Brødrene Lars og Nils Wenaas har engasjert seg sterkt på flere andre områder, ikke minst innenfor hotelleiendom.

Wenaas Kapital AS eies med en tredel hver av Nils og hans to barn Nils Eirik og Lene. Det er Nils Eirik som holder tømmene i det store utbyggingsprosjektet i Ålesund, sammen med direktør i selskapet, Jan Petter Larsen.

Wenaas Kapital bygger også ny postterminal i Ålesund og er engasjert i et større byggeprosjekt for offshorevirksomhet i Stavanger.

Strenge energikrav
Nils Eirik Wenaas sier at han er veldig fornøyd med resultatet for Quality Hotel Waterfront. Det er lagt stor vekt på moderne tekniske og bygningsmessige kvaliteter, selv om deler av hotellet eksteriørmessig er av gammel dato. Det er satt strenge energikrav med mikrobrytere tilkoblet vinduene og med fjernvarmeløsning. Også kravet til god akustikk har vært viktig.

– Vi startet egentlig å snakke om et rent nærings- og boligkvartal på Aspøya, men så kom finanskrisen og denne planen ble lagt bort. Dessuten var det på dette tidspunktet ikke marked for flere kontorarealer i Ålesund.

Vi henvendte oss deretter til Choice. Opprinnelig snakket vi om et bed- og breakfast-hotell. Etter hvert endret Choice Hotels behov seg i byen, og vi gikk for en løsning med et moderne konferansehotell. Da løsnet det også for resten av kvartalet, sier Wenaas.

Han opplyser at det er stor aktivitet i Ålesund for tiden og at samarbeidet med kommunen om prosjektet har vært god.

Helt omringet
Daglig leder Kjetil Helge Nordang i entreprenørfirmaet K. Nordang AS på Stranda/Ålesund (som nylig ble kjøpt av Peab) forteller om et byggeprosjekt med utfordringer på alle kanter: På den ene siden sjøen, på den andre siden biltrafikken – og i tillegg har det vært utfordrende å tilpasse seg fylkeskonservatorens krav.

– Du kan godt si at vi har vært omringet av utfordringer, men hotellet ble levert til riktig tid. Vi har også god kontroll både med tid og kostnader for resten av prosjektet, sier Nordang til Byggeindustrien.

Det er en todelt entreprise på prosjektet mellom K. Nordang (bygg) og YIT (tekniske installasjoner).

Beriker hotellet
Sivilarkitekt Jan Hoel hos Link Arkitektur er også fornøyd med resultatet så langt.

– Både pakkhus og jugendhus var bevaringsverdig. Det måtte vi ta hensyn til i utviklingen av kvartalet. Mot gateløpene har vi fulgt opp med pussflater. Mot sjøen er det en annen og friere materialbruk, sier Hoel.

Han sier at det i de nye bygningene er valgt et helt nytt formspråk som skiller seg vesentlig fra det gamle. Dette er helt bevisst.

– Det blir fort litt ullent og rart dersom en forsøker å etterligne det gamle, legger han til.

Stemningen skifter fra jugendstil til et noe lukket pakkhus der gamle bjelker er tatt vare på – til moderne og åpne, luftige løsninger i nybygget. Det gir skiftende og spennende kontraster. Arkitekten har vært nødt til å innordne seg Ålesunds verne- og byformingsplan. Hoel mener nytt og gammelt i forening har beriket hotellet veldig. Det samme inntrykket har hotelldirektør Eva Hole fra Kalix i Sverige, med ektemann fra Ålesund. Hun sier at tilbakemeldingene fra gjester og publikum de første driftsukene har vært veldig gode. Belegget har også vært godt.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter