Mener tidstyver stjeler tid i ekstremsituasjoner

For mange kommandosentraler gjør at dyrebar tid går tapt i ekstreme situasjoner som sammensatte terrorangrep, mener både NUPI-forsker og lederen av Politiets Fellesforbund.

Mener 22. juli har gitt skrikende mangel på ressurser

Tillitsvalgte i politiet mener terrorangrepene 22. juli har lagt beslag på så store politiressurser at det nærmest er blitt fritt fram for voldtektsforbrytere.

26 voldtekts- og overgrepsetterforskere har nå ansvar for 250 saker ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt. Samtidig er så mange som 39 voldtektssaker anmeldt hittil i år, 16 bare i juli og august. I fjor var tallet 24 for hele året, skriver Dagbladet.

 

Både politidistriktene, Politidirektoratet og Justisdepartementet har kommandosentraler, eller såkalte stabsrom. Dessuten har Forsvaret en egen kommandostruktur. Flere av disse funksjonene burde vært samlet i en felles kommandosentral, sier NUPI-forsker Ståle Ulriksen til Dagens Næringsliv.

– Det er altfor lite deling av informasjon. Dette fører til manglende situasjonsforståelse og bevissthet, sier Ulriksen.

Han mener det manglet et strategisk nivå som raskt kunne analysere situasjonen og ta raske beslutninger da Norge ble rammet av terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

Ulriksen får støtte av Arne Johannessen, lederen i Politiets Fellesforbund. Johannessen stiller spørsmål ved hvor mange nivå man trenger i politietaten.

Han understreker at det er politiet som er best egnet til å håndtere situasjoner som 22. juli, men mener blant annet at alle avklaringer skaper forsinkelser, og at det på noen områder bør vurderes å flytte beslutninger til operativt ansvarlig.