Kommuner vil «selge» lokale klimatiltak

Fylkeskommuner ønsker en statlig innkjøpsordning for lokale klimatiltak, der kommunene «selger» CO2-kutt til staten.

Kommunesektoren har mulighet til å ta minst en tredel av de nasjonale målene for CO2-reduksjoner. Men for at disse utslippskuttene skal realiseres, trengs det en egen finansieringsordning for lokale og regionale tiltak, skriver de vestnorske fylkeskommunene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal i sine innspill til regjeringens klimamelding.

Klimameldingen skal fortelle hvordan regjeringen vil innfri målene i Stortingets klimaforlik, som blant annet går inn for å kutte nasjonale CO2-utslipp tilsvarende nesten en tredel av dagens utslipp.

Klimameldingen er utsatt flere ganger, og vil tidligst bli lagt fram på nyåret.

Innkjøpsordning

Knappe budsjetter gjør det vanskelig for mange kommuner å gå fra planer til handling i klimaarbeidet. Derfor er det stort behov for nye virkemidler og finansieringsordninger, skriver de tre fylkeskommunene.

De foreslår en ordning der kommunene får betaling fra staten for lokale planer og klimatiltak. Effekten av tiltakene, målt i CO2-ekvivalenter, skal beregnes og kontrolleres av en uavhengig instans.

Dette er i tråd med et forslag fra kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS, kalt KLOKT (Klimakutt gjennom lokale tiltak). Her blir utslippskuttene nærmest en vare som det forhandles en pris for. Fylkeskommunen er gitt rollen som forhandler på vegne av sine kommuner.

En slik innkjøpsordning vil også fremme samarbeid om tiltak mellom flere kommuner, og gjøre det lettere å finne fram til de mest effektive tiltakene, skriver de tre fylkeskommunene.

Klimarådgivere

Fylkeskommunene ber også om øremerkede midler til energi- og klimarådgivere i kommuner og fylkeskommuner, for å styrke den lokale kompetansen og sikre kvaliteten på lokale klima- og energitiltak.

De viser til Sverige, som i flere tiår har drevet energi- og klimaarbeid på regionalt og kommunalt nivå. Staten betaler en halv stilling i hver kommune, og alle svenske kommuner har i dag egne energi- og klimarådgivere, skriver fylkeskommunene.