Gjeldskrisen i Europa bekymrer nordmenn

Mange nordmenn er bekymret for gjeldskrisen i Europa. En av fem tror den vil påvirke dem negativt.

Nettmegleren Nordnett har gjennomført en undersøkelse om hvordan nordmenn tror det som skjer i Europa vil påvirke privatøkonomi og banknæring. 23 prosent tror det vil påvirke dem negativt, nesten en dobling fra juni da bare 12 prosent svarte det samme på spørsmålet.

20 prosent tror at de må betale høyere renter på lånet sitt og 10 prosent tror at det kommer til å bli vanskeligere å få lån

Undersøkelsen er gjennomført i juni i år av firmaet CINT med en oppfølging av spørsmålene i slutten av august.

Nervøs av børs

– Det er merkbart at flere nordmenn nå har en tydeligere mening om gjeldskrisen i eurosonen og vi kan se at flere og flere tror at de vil påvirkes negativt, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom hos Nordnet.

Uroen har blant annet slått ut i at mange sparere er blitt nervøse av den turbulente børsen og heller velger å plassere sparepengene i tryggere havner som rentefond. Men frykten lurer i bakgrunnen:

I juni trodde 24 prosent av nordmennene at gjeldskrisen ikke kom til å påvirke banknæringen. Nå er prosenttallet mer enn halvert, til 11. 12 prosent tror at gjeldskrisen kommer til å føre til at banken deres vil gå konkurs.

Restaurant og reiser

Restauranten, baren og reiselivsoperatørene rammes aller først av folks sparetrang i krisetider som fører til renteoppgang.

11 prosent svarer at det kreves en renteøkning på mellom 3,1 og 5 prosent før deres livsstil blir påvirket.

Ved en eventuell renteoppgang i denne størrelsesorden svarer 16 prosent at det vil går ut over deres restaurant- og barbesøk, mens 14 prosent vil spare på reiser.

Blant personer mellom 36 og 55 år vil livsstilen bli påvirket allerede ved en renteøkning på mellom 2,6 og 3 prosent. (©NTB)