Venter uendret rente fra Norges Bank

I juni varslet Norges Bank det ene rentehoppet etter det andre i høst. Det har den internasjonale utviklingen satt en stopper for.

Nå ligger det an til at Norges Bank holder renten uendret på møtet i neste uke, og markedet venter at renten i Norge heller kommer til å gå ned enn opp.

Etter rentemøtet i juni varslet Norges Bank at renten ved årsskiftet ville være 2,75 eller 3 prosent etter to eller tre økninger i høst. Nå er det ventet at Norges Bank fortsatt lar styringsrenten stå uendret på 2,25 prosent onsdag. Når sentralbanken i oktober legger fram sin neste prognose for renteutviklingen, vil det trolig komme varsel om rentekutt.

Neppe endring

– I juni la Norges Bank fram en rapport som viste at renten skulle opp i august og antakelig både i oktober og desember. Da vi kom til august, valgte banken å la være å heve renten. Det var basert på redusert vekst utenlands, og at renten hadde falt i andre land. Det er situasjonen nå også, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

– Det har vært nedgang i forventningene til renteutviklingen ute. Anslagene for veksten ute er nedjustert, og det har vært uro rundt den norske krona.

Aamdal peker også på at inflasjonstallene og nøkkeltallene i Norge har vært litt svakere. Alt dette underbygger at Norges Bank ikke kommer til å gjøre noe med renten på sitt første møte, sier han.

Kronekursen

Etter at den norske krona styrket seg mot andre valutaer i begynnelsen av september, oppsto forventninger til raske rentekutt. Men senere har kronekursen stabilisert seg til et område der den har ligget lenge.

– Derfor er ikke forventningene til raske rentekutt så store lenger, sier Aamdal.

Katrine Godding Boye, senioranalytiker i Nordea Markets, venter heller ingen renteendring på møtet onsdag.

– Jeg tror Norges Bank avventer situasjonen. Vi vet at den renteprognosen banken hadde i juni ikke lenger er gyldig. Sentralbanken gikk bort fra den rentebanen da renten ikke ble satt opp i august, som banken hadde indikert at den ville gjøre, sier hun.

Nedjusterer i oktober

– Nå venter vi at banken vil lage en ny renteprognose til oktobermøtet. Vi tror den vil bli ganske kraftig nedjustert i forhold til juniprognosen.

Også Godding Boyen peker på de endrede utsiktene internasjonalt som grunn til at renteforventningene er snudd i løpet av sommeren.

– For Norges del har det ikke vært noen store overraskelser. Det eneste er at pengemarkedsrenten er veldig høy. Den er mye høyere enn det Norges Bank hadde ventet at den skulle være. Men renteforventningene internasjonalt har falt kraftig, og jeg tror Norges Bank nedjusterer sine forventninger til veksten internasjonalt.