Unngå flom i kjelleren

Slik forhindrer du at kloakk og avløpsvann flommer opp i kjelleren hvis det kommunale rørnettet overbelastes.

Kapasitetsproblemer i kommunale avløpsrør har ført til store problemer for mange boligeiere i år. Men folk som er utsatt for tilbakeslag av avløpsvann på grunn av fulle rør står ikke helt maktesløse.

– Løsningen er å montere en tilbakeslagsventil. Ventilen vil blokkere for oversvømmelse fra det kommunale nettet. Dermed forhindrer man også skader dette vannet kan føre til i boligen, sier rørleggermester Carsten Skottner Engh i Varme & Bad.

Rørleggerkjeden har fått mange telefoner fra fortvilte huseiere de siste ukene.

– På grunn av de store nedbørsmengdene vil det i høst bli langt flere tilbakeslagskader enn tidligere år, sier Engh.

I tillegg til tilbakeslagsventil kan man oppgradere det utvendige anlegget ved å separere kloakkrør og overvannsrør.

– Hvis man legger et ekstra overvannsrør ut fra takoppsamlingen, kan vannet ledes bort fra kloakken. Dermed blir belastningen på det kommunale avløpsnettet mindre, sier Carsten Skottner Engh.

Problematisk fortetting
Tette kommunale rør er særlig et problem i gamle boligfelt som er blitt ytterligere utbygd.

– Når flere boliger etableres i et begrenset geografisk område, kan konsekvensen bli at avløpsnettet ikke klarer å ta unna vannet.

I noen boligområder er antall brukere blitt doblet de siste tiårene, men ledningsnettet er ikke blitt oppgradert.

– De som har fått tilbakeslag flere ganger, bør absolutt gjøre noe med det for å unngå problemer fremover, sier Skottner Engh.

Bor man i et boligfelt, renner avløpsvannet i et rør ut i gata der det ligger et hovedrør. Mange av disse rørene er underdimensjonert.

– En del kommunale samlerør er ikke dimensjonert for så store vannmengder. Resultatet blir at avløpsvann og kloakkvann slår tilbake i kjellere og sluk. Det er rett og slett ikke plass i rørene til alt vannet.

Forsikringssak
Dersom man får tilbakeslag i boligen, er det en forsikringssak som dekkes av boligforsikringen.

– Skaden kan bli kostbar å utbedre, og det kan ta tid å tørke opp i kjelleren. Dessuten er det selvsagt veldig ubehagelig, sier Carsten Skottner Engh i Varme & Bad, Porsgrunn Rørleggerforretning.

Ifølge beregninger fra If Skadeforsikring førte slike vannskader til forsikringsutbetalinger på rundt én milliard kroner i fjor.

Utbetalingene har økt de siste årene, og i år kommer de trolig til å bli høyere enn noen gang på grunn av all nedbøren i Sør-Norge.